Vágólapra másolva!
A macskák mozgását az időjárás, az etetési idő és a gazda időbeosztása is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

A kutyákkal szemben a macskákat ritkán szokták pórázon sétáltatni, a tulajdonosok zöme ezt a kérdést sokkal egyszerűbben oldja meg: kiengedi a macskát bóklászni. Csak találgatni lehet, hogy merre jár és mit csinál ilyenkor, csupán a szerzett sebekből vagy a lábtörlőre rakott döglött egérből lehet arra következtetni, hogy épp összetűzésbe kerül egy másikkal, vagy vadászott.

A brit Királyi Állatorvosi Egyetem és a BBC annak próbált utánajárni egy brit faluban, hogy mivel töltik az idejüket a macskák, miután kiszabadultak a házból. A vizsgálat egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a nyomkövető szerkezetet (amelyet nagymacskákon rendszeresen használnak) megfelelő méretűre kellett kicsinyíteni, hogy egy házimacskára is jó legyen. A GPS jeladónak nagy az energiafelvétele, de a kutatók a súlycsökkentés miatt csak kis elemeket tudtak használni, ezért egy mozgásérzékelő kapcsolta be a GPS-t, hogy feleslegesen ne üzemeljen olyankor, amikor a macska például aludt.

Az egyik macska útvonala Forrás: BBC

Az első felmérések után a kutatók kamerákat telepítettek azokra a helyekre, amelyeket a macskák előszeretettek látogattak, a legaktívabb macskák nyakörvére pedig miniatűr kamerát is helyeztek. A GPS adatokat végül légifotókra vetítették, és a gazdáknak is megmutatták, hogy merre járt a kedvencük. "Az eredményeink gyakran ellent mondtak annak, amit a tulajdonosok feltételeztek a macskájukról" - írja a BBC oldalán Alan Wilson, a vizsgálat vezetője.

Nézze meg a BBC oldalán, hogy merre járnak Shamley Green macskái!

"Meglepődtünk, hogy a legtöbb macska milyen kis területen mozgott, és hogy milyen kevesen mentek a falu határán kívülre" - írja Wilson. A kutatók szerint ennek egy lehetséges oka az lehet, hogy a házak között könnyebb táplálékhoz jutni: láttak például olyan macskákat, amelyek idegen házakba mentek be.

Forrás: AFP/Alexander Klein

Megállapították, hogy a macskák mozgását sok tényező befolyásolja, például az időjárás, hőmérséklet, az etetési idő és a gazda időbeosztása. Bizonyos macskáknál azt is megfigyelték, hogy közösen, de eltérő időpontokban használnak egy területet - vélhetően azért, hogy elkerüljék egymást. A kutatásról film is készült, melyet június 13-án este mutatnak be a BBC-n.

Hasonló vizsgálatot 2010-2011-ben az Egyesült Államokban is végeztek más kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mennyit vadásznak a kijáró házimacskák. Az ötvenöt megfigyelt macskának közel a fele vadászott hüllőkre, emlősökre és rovarokra. A leggyakoribb zsákmány egy azon a vidéken közönséges gyíkfaj, a zöld anolisz volt.