Magyar halott nem nemzhet gyermeket

spermiumok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Technikailag semmi akadálya nincsen annak, hogy egy hirtelen elhunyt férfitól spermát vegyenek a halála után. Etikailag azonban megkérdőjelezhető az eljárás, az általunk megkérdezett orvosjogász szerint sem így kell emléket állítani az elhunytnak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok azon kevés országok egyike, ahol engedélyezett a halál utáni spermavétel. A posztmortem spermavételt (postmortem sperm retrieval, PMSR) olyan férfi házastársa vagy szülei kérhetik, aki fiatalon, hirtelen hunyt el, anélkül, hogy előtte esélye lett volna gyermeket nemzeni. Az eljárást kezdeményezheti olyan súlyos beteg is, aki szeretné, ha megőriznék a spermáját a halála után.

Az USA-ban folyamatosan nő az igény a halál utáni spermavételre, ennek ellenére még nincsenek központi irányelvei az eljárásnak, írja a Fertility and Sterility című folyóirat júniusi számában dr. Larry Lipshultz, a texasi Baylor Orvosi Egyetem urológusa. Ennek hiányában a műveletet végző intézményeknek egyénileg kell kidolgozni a szabályozást egy etikai szempontból sok vitát kiváltó eljárásra.

Hozzájárulna-e a férfi a művelethez?

A halál utáni spermavétel ugyanis számos kérdést vet fel. Ha nincs írásbeli hozzájárulás, nem tudni, akarta-e az elhunyt, hogy a későbbiekben felhasználják a spermáját. Ki az (szülő, feleség), aki az eljárást kérvényezheti? Jó-e egy gyereknek, ha úgy jön a világra, hogy az apja már a fogantatása előtt meghalt?

Spermiumok (illusztráció) Forrás: AFP

Ha a férfi előzetesen rendelkezik az ivarsejtjei használatáról, akkor egyszerűbb a helyzet, hiszen egyértelmű a szándék. Vannak olyan amerikai intézetek, amelyek csak ilyen írásbeli beleegyezés esetén végzik el az eljárást. Hirtelen bekövetkező halál esetén azonban a férfinak erre nincsen lehetősége. Néhány intézetben ebben az esetben is elvégzik a beavatkozást, ha bármiféle bizonyíték van arra, hogy az elhunyt hozzájárult volna, mondta Lipshultz a LiveScience-nek. Például a feleségével próbálkoztak már korábban a családalapítással, vagy beszélgettek a barátaikkal és a családjukkal az ez irányú terveikről. Szakértők szerint ugyanakkor a PMSR-t kérvényező családtagok a haláleset hatása alatt nem mindig képesek racionális döntésekre, ezért úgy vélik, várakozási időt kellene bevezetni a sperma felhasználása előtt.

A születendő gyerek miatt aggályos

"A korábban levett sperma halál utáni felhasználása, valamint a halál utáni spermavétel két különböző dolog" - mondta az Origónak dr. Kovács József bioetikus. "Van, ahol az előbbit engedik, a lényeges az, hogy ne történjen olyan, amit az elhunyt ne akart volna. A halottból való levétel előzetes megbeszélés nélkül nem elfogadható."

A bioetikus szerint az eljárás ebből a szempontból hasonló az életmentő kezelések megszüntetéséhez. Kovács szerint a korábban levett sperma felhasználása is felvet kérdéseket, hiszen ilyenkor a gyerek úgy születik, hogy az apja már halott. Vagyis ez a gyerekre gyakorolt pszichológiai hatások miatt aggályos.

PMSR esetén csak mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba Forrás: AFP/Science Photo Library

Lipshultz és kollégái a közelmúltban megállapították, hogy a férfiak többségének nem lenne kifogása az ellen, hogy a spermáját a halála után felhasználják. Eredményeik szerint a spermadonorok 85 százaléka beleegyezik, hogy a halálozást követően is használják az ivarsejtjeit. A kapcsolatban élők és a már apák nagyobb valószínűséggel egyeznének bele a műveletbe.

Nem ezzel kell emléket állítani a férfinak

"Magyarországon a halál utáni spermavétel, valamint a halál előtt levett sperma felhasználása is tilos" - mondta az Origónak dr. Dósa Ágnes orvosjogász. "Az egyik ellenérv, hogy a gyerek eleve félárván születne meg, a másik, hogy nem ezzel kell a férfinak emléket állítani. Erkölcsileg nehezen megfogható a dolog, hogy a férfi már a fogantatáskor sem létezett" - tette hozzá. Az egyetlen kivételt a már megtermékenyített petesejtek felhasználása jelenti.

Az eljárás a legtöbb országban tilos, így például Svédországban, Németországban és Franciaországban sem végeznek haláli utáni spermavételt, még írásbeli beleegyezéssel sem. Nagy-Britanniában nyilatkozat esetén van rá lehetőség, míg Izraelben levehető a sperma, de a bíróság dönt a felhasználhatóságról, írja a Scientific American. Az Egyesült Államokban a szervdonációhoz hasonlóként kezelik a PMSR-t.

Az első sikeres posztmortem spermavételt 1980-ban végezték, de az első megtermékenyítésre csak 1998-ban került sor. 1980 óta számos esetben kérvényezték az eljárást, de ezeknek csak töredékére került végül sor. Az ivarsejtek kinyerésére többféle módszer is van, kezdve az elektro-ejakulációtól a spermiumokat tároló mellékhere eltávolításáig. A halál beálltát követően általában 24 órán belül van lehetőség életképes spermiumok levételére. A megtermékenyítés ezt követően laboratóriumban, in vitro (lombikban) történhet meg, ahol már nincs jelentősége annak, hogy a spermát élő vagy holt személytől vették.