Rejtély, miért alakult ki a női orgazmus

női orgazmus, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás megdöntötte az eddig uralkodó elképzelést, mely szerint a női orgazmus azért alakulhatott ki az evolúció folyamán, hogy növelje az utódnemzés esélyét.
Vágólapra másolva!

A férfi orgazmus magyarázata nyilvánvaló. Arra szolgál, hogy kézbesítse a spermát, amely megtermékenyíti a petét. A női orgazmus célja viszont nem ilyen egyértelmű. Az igazat megvallva, a kutatóknak fogalmuk sincs, miért fordul elő egyáltalán. Most megdőlt az az elképzelés is, miszerint a női orgazmus azért fejlődött ki, hogy növelje a szaporodás sikerét.

Sokáig úgy vélték ugyanis, hogy a nőknél megnövekszik a fogamzás esélye, ha orgazmusuk van. Az elképzelés szerint ezt a tulajdonságukat azután átörökítik a lány utódaiknak. Az Animal Behaviour folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány azonban nem talált semmilyen összefüggést a termékenység és a női orgazmus gyakorisága között.

Forrás: AFP

Brendan Zietscha (University of Queensland) és Pekka Santilla (Abo Akedemi University) hozzávetőleg 8500 nőt vontak be a vizsgálatba, köztük testvéreket és ikreket is, és különféle kérdéseket tettek fel nekik a nemi életükkel kapcsolatban. Többek közt arra is kíváncsiak voltak, milyen gyakran értek el orgazmust.

A kutatók csekély összefüggést találtak a gyerekek száma és a között, hogy milyen gyakran volt orgazmusuk a nőknek. Ez első pillantásra arra utalt, hogy evolúciós értelemben is van jelentősége az orgazmusnak. Amikor azonban részletesebben megvizsgálták az adatokat, a kutatók észrevették, hogy a korreláció kisebb az egypetéjű ikrek, mint a genetikailag különböző lánytestvérek között. Pedig ha genetikai kapcsolat lenne az orgazmusok gyakorisága és az utódszám között, akkor ennek pont fordítva kellene lennie.

A kutatók által vizsgált egyéb tényezők - például az olyan lehetséges külső faktorok, mint a kapcsolat hossza, illetve hogy milyen gyakran szeretkeztek a nők - sem magyarázták az alanyok által átélt orgazmusok gyakoriságát.

Már eddig is sok kutatónak beletört a bicskája a női orgazmus okának megfejtésébe, írja a PopSci internetes folyóirat. A legtöbben azt próbálták igazolni - mindeddig sikertelenül -, hogy a női orgazmus valamiképpen megkönnyíti a spermiumok és a petesejt találkozását. Létezik azonban egy alternatív hipotézis is, mely szerint a női orgazmus ugyanolyan felesleges "csökevény", mint a férfiak mellbimbója. E szerint az elképzelés szerint a női orgazmus nem más, mint a férfi orgazmus funkció nélküli mellékterméke.