Nyugdíjazzák a kísérleti majmokat

kísérleti csimpánzok nyugdíjazása, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban bejelentették: kivonják a kutatásokból az orvosi kísérletekben használt csimpánzok zömét. Az állatokról természetvédelmi parkban gondoskodnak életük végéig.
Vágólapra másolva!

A természetvédők nagy örömmel fogadták az amerikai Egészségügyi Intézet (NIH) június végi bejelentését, mely szerint 310 fogságban tartott csimpánzt kivonnak az orvosi kísérletekből. A genetikai és a viselkedéskutatások folytatódhatnak megfelelő körülmények között, de többé nem vetik alá az állatokat olyan kísérleteknek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanánk, ha emberen végeznék őket. Maximum 50 csimpánzt azonban megtartanak esetleges jövőbeni orvosi kísérletekhez, de ezt a döntést ötévente felülvizsgálják.

"A csimpánzok nagyon különleges állatok, legközelebbi rokonaink" - mondta Francis Collins, a NIH igazgatója egy sajtótájékoztatón. "Úgy véljük, megérdemlik a különleges elbírálást".

Forrás: AFP/DPA/Frans Lanting

Tudományos körökben azonban nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a NIH döntését. A csimpánzok ugyanis szinte nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hepatitis C vírusos megbetegedés kutatásában.

A vérrel terjedő hepatitis C előkelő helyen szerepel a legtöbb halálos áldozatot szedő betegségek listáján. Világszerte legalább 130 millió fertőzöttet tartanak nyilván, és évente 340 ezer ember hal meg a betegség következtében kialakuló májelégtelenségben. Nem létezik ellene védőoltás, és egészen mostanáig csak egyetlen, mérsékelten hatékony gyógyszert dolgoztak ki a gyógyítására.

A csimpánzok korábban fontos szerepet töltöttek be a hepatitis A és B elleni gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésében, és jelenleg is fontosak a hepatitis C vírus elleni szerek fejlesztésében. Noha a hepatitis C-vel foglalkozó kutatók is szívesebben dolgoznának más, kevésbé "emberi" és kevésbé drága kísérleti állattal, az emberen kívül csak a csimpánz fertőződik meg a vírussal, tehát jelenleg az egyetlen állatmodell erre a betegségre.

"Az Egyesült Államokban napjainkban sokkal több halált okoz a hepatitis C vírus, mint a HIV" - mondta Stanley Lemon, az Észak-Karolínai Egyetem virológusa. "Az etikai kérdésekben nincs vita. A kérdés az, hogyan egyensúlyozzunk a csimpánzok érdeke és a közvetlen emberi haszon között."

A csimpánzok nemcsak genetikailag a legközelebbi rokonaink. A velük folytatott több évtizedes kutatás azt mutatja, hogy intelligens, érzelmekkel rendelkező lények olyan öntudattal, amely sok szempontból hasonló a miénkhez, mondta Collins, hozzátéve: az orvosi kísérletekben használt csimpánzokat a lehető legemberségesebben kell kezelni, és csak akkor alkalmazni, ha feltétlenül szükséges emberi életek megmentéséhez, és nincs más alternatíva.

Forrás: AFP/NASA

A NIH azonkívül, hogy nyugdíjazza csimpánzai zömét, megígérte, hogy befejezi a szaporításukat is, és ezt megtiltja azon magánkutatóknak is, akik rendelkeznek csimpánzokkal, de támogatást kapnak a NIH-től. "A szaporítás a kulcskérdés" - mondta Brian Hare, a Duke Egyetem csimpánzokkal foglalkozó evolúciós antropológusa. "Ennek tiltása a hosszú távú megoldás, így 20 év múlva már nem is kell erről a kérdésről beszélnünk."

A csimpánzok kísérleti felhasználását a magánszektorban is nehezíteni akarják. Az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata a kísérleti csimpánzokat is be akarja vonni a veszélyeztetett fajokról szóló törvénybe. Eddig ugyanis más szabályok vonatkoztak a vadon élő és a kísérleti állatként tartott csimpánzokra. Ha a kísérleti állatokra is vonatkozna a védelem, akkor az megkönnyítené a gyógyszercégeknél és a magán-kutatóintézetekben tartott mintegy 500 csimpánz sorsának ellenőrzését.

Az állatvédők, de tulajdonképpen a kormány végső célja is az, hogy csimpánzokkal csak nem invazív (az állatokat semmilyen módon nem károsító) kutatásokat lehessen végezni.