Elfogtuk a vérengző rovart

Púposszúnyog, cseszle, Kőbánya
Vágólapra másolva!
Hajszálereket keresnek, és a hagyományos csípőszúnyogoknál nagyobb sebeket okoznak a púposszúnyogok, melyek nagy valószínűséggel a somogyi rovarcsípéseket okozták. Nekünk Budapesten sikerült befognunk egy ilyen rovart.
Vágólapra másolva!

Mint arról július közepén beszámoltunk, ismeretlen rovar keserítette meg az emberek életét Kaposvár környékén. A csípések helyén tenyérnyi piros folt maradt, volt, aki járni sem tudott a fájdalmas duzzanatoktól. Sokan nem is látták, mi csípte meg őket.

Ezután több budapesti olvasónk is jelezte, hogy hasonló, fájdalmas csípéseket szerzett, ám nem tudja, hogy milyen állattól. Egy kőbányai olvasónkat a saját kertjében csípték meg kis, 2-3 milliméteres, fekete rovarok. Elmondása szerint a csípés helye vérzett, majd bedagadt, és napokig 3-4 centiméter átmérőjű, viszkető piros folt maradt a környékén.

Sikerült is befognia egy ilyen állatot, amit bevittünk a Magyar Természettudományi Múzeum Baross utcai Állattárába, hogy meghatározzák, milyen rovarról van szó:

A múzeum kétszárnyú gyűjteményének munkatársa, Lazányi Eszter a rovarról megállapította, hogy a púposszúnyogok családjába (Simuliidae) tartozik. A cseszléknek is nevezett csoport tagjai néhány milliméteresek, és több mint 20 fajuk fordul elő Magyarországon (világszerte pedig nagyjából 1800). Árvizek és csapadékosabb időszakok után elszaporodhatnak, valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a hazánkban amúgy közönséges rovar most reflektorfénybe került.

A csípőszúnyoggal szemben a púposszúnyog nem szúr annyira mélyre, hanem felszíni hajszáleret keres, viszont egy szélesebb sebet okoz, aminek a helyén bevérzés alakul ki, mondta Lazányi. Ezért lehetséges, hogy az elvakarásával ez a csípés vérzik. Ráadásul, ahogy a csípőszúnyogok csípésére is vannak kevésbé és jobban érzékeny emberek, a púposszúnyogoknál is vannak olyan szélsőséges esetek, amikor valakinek a lába nagyon bedagad.

Somogyban nem sikerült példányt begyűjteni az ott csipkedő rovarból, de az Origónak több rovarász is azt mondta, hogy valószínűleg ott is púposszúnyog lehet a felelős a csípésekért. Információink szerint Kaposváron az utóbbi 1-2 hétben már alig láttak a rovarból, és kőbányai olvasónk is azt jelezte, hogy mostanra eltűntek a púposszúnyogok a kertjéből.