Emberre is veszélyes aligátorteknőst találtak Pest megyében

Vágólapra másolva!
Öt-hat kilós aligátorteknőst fedeztek fel az egyik Pest megyei kisváros patakjában, egy játszótér mellett. Aki meglátja, semmiképp se nyúljon hozzá - mondta a Borsonline szerdai hírét megerősítve a Fehérkereszt Állatvédő Liga.
Vágólapra másolva!

Szilágyi István, a szervezet kurátora nem mondta meg, hogy melyik településről érkezett a bejelentés, mert nem szeretnék, ha "önjelölt vadászok" üldözni kezdenék az agresszív, veszélyes teknőst. Csupán annyit árult el, hogy a Zsámbéki-medence egyik városának játszótere mellett, egy patakban, "susnyás", lápos helyen, számára ideális, bő egyméteres vízben bújt meg a vélhetően 10-13 éves állat.

Az aligátorteknőshöz az 1990-es évek végéig könnyen hozzá lehetett jutni, bárki tarthatott ilyet otthon az akváriumban, csakhogy mostanra ezek az állatok kinőtték az akváriumokat, és gazdáik közül többen az eledelül szolgáló húst sem akarják megvenni nekik, inkább megszabadulnak tőlük - magyarázta a kurátor.

Szerinte ilyen előzményeket követően kerülhetett a Pest megyei patakba az állat. Mérete most "egy nagyobb lábasnyi" lehet, de a felnőtt (25-30 éves) aligátorteknős akár a 30 kilós súlyt is elérheti, s 70-80 évig is elélhet, miközben tovább gyarapszik. "Ez a teknős egyetlen harapással akár egy kapanyelet is képes megroppantani, vagyis komoly sérüléseket okozhat az embernek, ezért aki meglátja, véletlenül se próbálja megfogni" - mondta Szilágyi.

Mivel korábban a Tatai-, a Bánki- és a Naplás-tónál is láttak hasonló állatot, és a Lágymányosi híd budai hídfőjétől is érkezett "szakavatott" bejelentés aligátorteknős jelenlétéről, elképzelhető, hogy máshol is felbukkan egy-egy példány. "Aki bárhol felfedez ilyen nagyméretű, durva páncélzatú állatot, hívja a katasztrófavédelmet vagy a rendőrséget, hogy megtehessék a befogáshoz szükséges intézkedést" - hangsúlyozta a kurátor.

Közlése szerint a Pest megyében "bujkáló" teknőshöz múlt hét csütörtök óta rendszeresen kijárnak, és döghúst helyeznek el a patakmeder egy pontján, hogy az állat "el ne szökjön". A mindenki számára fontos befogással meg kell várni a hűvösebb időt, amikor a teknős viszonylag gyakran kimegy majd a napra "feltöltődni" - tette hozzá.