Golyóharapó halat fogtak ki Dániában

Pacu hal, Gyümölcsevő piranha, Colossoma macropomum
Vágólapra másolva!
Nagy, hegyes fogakkal rendelkező, a pirájával rokon halat húzott partra egy horgász Dánia keleti partjainál.
Vágólapra másolva!

A húsz centiméteres állatot az Öresund tengerszorosból fogták ki egy angolnafogásra alkalmas varsa segítségével. Dán kutatók megvizsgálták a halat, és megállapították, hogy valószínűleg egy pakuról van szó. A paku a piráják rokona, és korábban csak egyszer találkoztak vele európai vizekben, amikor 2002-ben Lengyelországban fogtak ki egy példányt. A faj eredetileg az Amazonasban honos, és akár 90 centiméteresre és 25 kilósra is megnőhet. A halat valószínűleg egy hobbiakvarista rakta ki.

Paku (a kép illusztráció) Forrás: Flickr/Nebarnix

A paku jellemzően magokat, vízinövényeket és csigákat fogyaszt, de időnként előfordul, hogy a férfiak nemi szervét is tápláléknak nézi, ezért "golyóharapó" halnak is szokták hívni. "Pápua Új-Guineában (ahova behurcolták - a szerk.) már több férfi heréjét leharapta" - mondta a Telegraphnak Henrik Carl, a dán természettudományi múzeum halszakértője.

A dán múzeum közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a férfiak inkább nadrágban fürdőzzenek, mert lehet, hogy még további példányok is vannak az Öresund szorosban.