Zsiráf született Budapesten

Vágólapra másolva!
Szerdára virradóra újabb borjúval gyarapodott a Fővárosi Állatkert zsiráfcsapata. Idén ez a második kiszsiráf Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kicsi anyja, a tizenhét esztendős Santana már igen tapasztaltnak számít, több utódot is sikeresen felnevelt már. A jövevény - ahogyan a zsiráfoknál szokás - néhány órával a világra jövetele után már lábra is állt. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani, így egyelőre nevet sem kapott. Jelenleg az anyaállattal együtt egy elkülönített istállóban, afféle szülőszobában tartózkodik, de egy betekintő üvegablakon keresztül már a nagyközönség is láthatja.

A nyakigláb apróság, aki ideje nagy részét főleg pihenéssel és az emlők keresésével tölti, 1868 óta már a huszonkilencedik zsiráfborjú a Fővárosi Állat- és Növénykert történetében. Az idei évben pedig a második, hiszen május 18-án egy másik nőstény már a világra hozott egy zsiráfborjút az Állatkertben.

Már heten vannak

A budapesti zsiráftartás és -szaporítás csaknem másfél évszázados története során összesen négy olyan esztendő volt, amikor egy naptári évben belül két zsiráfborjú is napvilágot látott. Egészen pontosan 1985-ben, 2002-ben, 2012-ben, illetve most, 2013-ban került sor ilyesmire. Annak, hogy az elmúlt években ilyen sok zsiráfborjúnak örülhettek az Állatkert barátai, egyebek mellett az is az oka, hogy az állatok jelenlegi férőhelye több tenyészállat elhelyezését teszi lehetővé. Jelenleg három felnőtt zsiráftehén (Santana, Ingrid, Sandra) él a magyar főváros állatkertjében, s mindegyiküknek volt már legalább egy utódja. A teljes zsiráfcsapat egyébként jelenleg hét állatból áll. A legújabb tenyészhím, Akin egy hónappal ezelőtt érkezett Hollandiából. (Jonas, a korábbi tenyészbika 2012 decemberében pusztult el egy súlyos baktériumfertőzésben.)

Tortát kapott a kiselefánt

A Fővárosi Állatkertben a szerdai nap az elefántok életében is jelentős volt, ugyanis augusztus 14-én lett féléves Asha, a kiselefánt. Ez alkalomból az Állatkert mind a kicsit, mind pedig Angele-t, az anyaállatot felköszöntötte. Mindketten egy kifejezetten az elefántok ízléséhez igazodó tortát kaptak, amelyeket főtt rizsből, valamint különféle zöldségekből készítettek a takarmánykonyha munkatársai. Emellett a gondozók az elefántok számára ínycsiklandó finomságnak számító kukoricaszárból és sárgarépából az ünnepelt nevét is kirakták.