Baktériumok világítanak az új körtében

Biobulb, bioizzó
Vágólapra másolva!
Három amerikai egyetemi hallgató olyan fényforráson dolgozik, amely elektromosság nélkül termel fényt.
Vágólapra másolva!

Modern korunkban sokféle elektromos árammal működő világítótest van forgalomban a hagyományos izzóktól kezdve, a neoncsöveken át, a LED lámpákig. A biokörte vagy Biobulb, amelynek belsejében élő, fénykibocsátó baktériumok termelik a fényt azonban gyökeresen különbözik a megszokott világítótestektől.

"A Biobulb lényegében egy üvegbe zárt ökoszisztéma" - mondta a Wisconsini Egyetem három hallgatójából álló feltalálócsoport biokémikus tanulója, Michael Zaiken. "Több különféle fajú mikroorganizmust tartalmaz, és valamennyi szervezet szerepet játszik a létfontosságú tápanyagok körforgásában, amely elengedhetetlen az összes többi mikroba életben maradásához."

Biobulb Forrás: Wisconsin Institute for Discovery

A biokörtét alkotó készlet fő hozzávalója egy genetikailag módosított Escherichia coli baktériumtörzs. Ezek a közönséges baktériumok megtalálhatók az emberek és más emlősök emésztőrendszerében, de normális körülmények közt nem világítanak. Zaiken és két csoporttársa, Alexandra Cohn genetika szakos és AnaElise Beckman neurobiológia és antropológia szakos hallgató azt tervezi, hogy egy olyan DNS-hurkot ültetnek az E. coliba, amely képessé teszi fény kibocsátására (biolumineszcenciára) a baktériumot. Ilyen biolumineszcencia sok élőlénynél megfigyelhető a szentjánosbogaraktól kezdve a mélytengeri halakig.

A biokörte működéséhez nem kell elektromosság. A táptalajon élő, génmódosított E. coli, valamint a többi mikroba a környező fényt használja a tápanyag előállítására és a hulladék újrafelhasználására. Ily módon a biokörte napokig vagy akár hónapokig világít, és újra feltölti önmagát.

A hallgatók jelenleg a RocketHub weboldalon keresnek támogatókat a biokörte gyakorlati megvalósításához. Terveik szerint készletben árulnák a Biobulbot, amelyet a vásárlók maguk állíthatnának össze otthon. Egyelőre azonban még keresik a fénykibocsátáshoz szükséges legjobb géneket, és vizsgálják a működéshez szükséges legmegfelelőbb készletalkotórészeket és gondozási módszereket.