Már nem kell sokáig szúnyogot ennünk

Árvaszúnyog invázió
Vágólapra másolva!
Esténként hatalmas felhőkben lepik el a lámpák környékét az árvaszúnyogok. A budapesti rajzás oka a meleg, de a hűvösebb idő miatt hamarosan véget is ér. Addig pedig próbáljon megbarátkozni velük: lehet, hogy kellemetlen átkelni egy szúnyogfelhőn, de nem csípnek, viszont nagyon jót tesznek velünk.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban elképesztő mennyiségű apró árvaszúnyog lepte el Budapestet. A kiszűrődő fényt azonnal megtalálják, és tömegével repülnek be a szobába, csukott ablaknál pedig az üvegre tapadva isszák be a fényt. Másnap reggel aztán halmokban állnak az árvaszúnyoghullák a lámpák körül.

A rossz idő eltakarítja őket

Valószínűleg a sokáig tartó viharmentes, meleg időnek köszönhető az árvaszúnyogok rajzása, mondta az Origónak Móra Arnold, a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet kutatója. A szakértő szerint a Duna alacsony vízállása is hozzájárulhatott a rovarok nagy tömegű kifejlődéséhez, ugyanis a sekély vízben könnyen elszaporodnak az algák, amelyek ideális táplálékot jelentenek az árvaszúnyogoknak.

Szúnyoghullák az asztalon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az árvaszúnyogfajok esetében általában évente egy generáció kel ki, de megfelelő körülmények között akár kettő vagy három rajzás is lehet. A repülő egyedek mindössze néhány napig, esetleg 1-2 hétig élnek, és egyáltalán nem, vagy csak minimálisan táplálkoznak. A legtöbb faj tavasz végén, nyár elején szokott kirepülni, de a tartós meleg idő és a megfelelő táplálék felgyorsíthatja a fejlődésüket, így lehetővé téve egy újabb, nyár végi rajzást. Móra szerint jelenleg egy vagy két faj tömeges repülése figyelhető meg Budapesten, és "lehet, hogy a rossz idő most el is takarítja őket". Ezeknél a fajoknál idén újabb rajzásra már nem kell számítani, de elképzelhető, hogy más fajok még kirepülnek szeptember elején-közepén.

Noha Budapesten most rengeteg az árvaszúnyog, a Balatonnál például nincsen rajzás, és jó időben sem volt. Ott alapvetően egy faj szokott problémát okozni, de az idén nyáron elmaradt a tömeges kirepülés. Elképzelhető, hogy lesz még egy rajzás szeptember elején, de az is lehet, hogy teljesen elmarad, mondta a szakértő.

Tisztítják a vizeket

A felhőkben repkedő árvaszúnyogok kellemetlenek, főleg, ha berepülnek az ember szemébe vagy szájába, de ezenkívül más gondot nem jelentenek, ugyanis nem csípnek. Így a legjobb, amit tehetünk ellenük, hogy este csak lekapcsolt villanynál nyitunk ablakot, az utcán pedig lélegzetünket visszatartva haladunk át a szúnyograjokon.

A hazai állóvizekben és vízfolyásokban közel 340 árvaszúnyogfaj él (világszerte pedig több mint 5000). Vízben élő lárváik főleg az üledékben található szerves törmelékkel és algákkal táplálkoznak, így elősegítik a víz megtisztulását. A kifejlett példányok testükbe építve emelik ki a szerves anyagot a vízből, így tömegesen nagyon jelentősek a vízi ökoszisztémák tisztulása szempontjából. A már repülő árvaszúnyogokat más rovarok, pókok és madarak fogyasztják, így már egy másik életközösség biomasszáját gazdagítják, és nem a vizeket terhelik tovább.