Szuperlassú, átlátszó csigát fedeztek fel a föld mélyén

új csigafaj
Vágólapra másolva!
Egy tökéletesen átlátszó házú és testű csigát fedeztek fel egy horvátországi barlang mélyén.
Vágólapra másolva!

A barlangászokból és biológusokból álló kutatócsoport a Horvátország nyugati részén lévő, a világ 20 legmélyebb barlangrendszere közé tartozó Lukina Jama-Trojama pontos mélységét kívánta meghatározni. A csoport állatmintákat is gyűjtött az expedíció folyamán, mivel a mély barlangi hasadékok jó eséllyel rejtenek eddig ismeretlen fajokat. Most is ez történt. Az egyik, 914 méter mélységben begyűjtött csigáról kiderült, hogy új a tudomány számára.

A csoport elküldte a nem egészen 2 milliméter nagyságú, szinte teljesen áttetsző házú és testű példányokat Németországba, ahol a frankfurti Goethe Egyetemen a csigák rendszertanával foglalkozó Alexander Weigand DNS-vizsgálatokkal megállapította, hogy egy már ismert csoport új fajáról van szó.

Zospeum tholossum Forrás: Jana Bedek

A Zospeum tholussumnak elnevezett fajt a Subterranean Biology folyóirat e heti számában írták le. A csoport különlegessége, hogy még csiga mértékkel mérve is rendkívül lassan mozognak.

„Csupán néhány millimétert csúsznak hetente, azt is legtöbbször körbe-körbe, ezen a kis folton legelésznek szinte egész életükben” - mondta Weigand. A kutató úgy véli, hogy ha a csigáknak nagyobb távolságot kell megtenniük valamiért, akkor a vízáramlatok segítségével utaznak, esetleg potyautasként felkapaszkodnak más barlangi állatokra, például denevérekre vagy tücskökre.