Ellepték a kíváncsiak a vadonatúj szigetet

Vágólapra másolva!
Új sziget bukkant fel a pakisztáni partok mentén a keddi, 7,8-as erősségű földrengés után. A kutatók arra kérik a környékbelieket, ne látogassák a szigetet, mert gáz szivárog fel a mélyből.
Vágólapra másolva!

A szemtanúk beszámolója szerint a sziget folyamatosan emelkedett ki a tengerből 320 méter távolságban Gvadar kikötővárosától. A geológusok szerint valószínűleg sárvulkán következménye a jelenség:

Az ilyen szigetek akár hosszabb ideig is a felszínen maradhatnak a szakemberek szerint, de vissza is süllyedhetnek a mélybe, attól függően, hogy milyen anyagból állnak.

A kutatók arra kérték a gvadariakat, hogy ne látogassák meg a szigetet, ennek ellenére több tucat helybeli kíváncsiskodó gyűlt össze az újonnan keletkezett parányi szárazföldön. A szigeten tartózkodni azért is veszélyes, mert a kövezetből folyamatosan gázok szabadulnak fel, melyek akár egy cigaretta parázsra is könnyen lángra lobbanhatnak. 1999-ban hasonló sziget bukkant elő a tengerből a pakisztáni partok mentén, de 2010-ban el vissza is süllyedt a mélybe.