Furcsa felfedezés a Húsvét-szigeten

patkányevés a Húsvét-szigeten, illusztráció, A Rapa Nui szobrok a Húsvét-szigeten
Vágólapra másolva!
Noha első pillantásra furcsának tűnik, az új kutatások azt igazolják, hogy a Húsvét-sziget őslakói nem a tenger gyümölcseivel, hanem patkányokkal táplálkoztak.
Vágólapra másolva!

A Húsvét-szigetet vagy bennszülött nevén Rapa Nuit először 1200 körül népesítették be az emberek. Ők állították fel a tengerparton a sziget nevezetességeit a máig rejtélyes kőszobrokat, a moaikat.

A Déli-Csendes-óceánon található Rapa Nui a Föld legelszigeteltebb lakott helye. A legközelebbi lakott vidék a tőle 1900 kilométerre nyugatra található Pitcairn-szigetek, ezért már a betelepülése is csodaszámba megy.

Moai szobrok a Húsvét-szigeten Forrás: AFP/Gregory Boissy

A mostani kutatásokat végző amerikai antropológusok az őslakók étrendjére voltak kíváncsiak. Ehhez a szigeten korábban kiásott 41 egyed fogainak (elsősorban a dentin) kémiai alkotórészei közül a nitrogén- és szénizotópok arányát vizsgálták meg. Az értékeket ezután összevetették a szigeten kiásott állati csontok izotóparányaival.

A kutatóknak sikerült radiokarbonos kormeghatározással megállapítani 26 fog korát is, így képet alkothattak arról, miként változott a szigetlakók étrendje az idők folyamán. Eredményeiket az American Journal of Physical Anthropology szaklapban tették közzé.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a sziget lakói zömmel szárazföldi élőlényeket fogyasztottak. A sziget történetének első néhány száz évében (az 1650-es évekig) egyes egyének szinte kizárólagos fehérjeforrását a polinéz patkány vagy kiore (Rattus exulans) képezte. Ezenkívül különféle növényeket - jamgyökér, édesburgonya - is ettek.

Döglött patkányok egy kínai földműves kezében Forrás: AFP/Mark Ralston

A polinéz patkány valamivel kisebb, mint európai rokonai, és a néprajzi beszámolók szerint ízletes ennivalónak számít.

A patkányok élelemként való felhasználása nem lepte meg a kutatókat. A régészeti feltárások azt mutatják, hogy a polinéz patkány a Csendes-óceán egész területén elterjedt. Valószínűleg gyakran együtt utaztak a hajósokkal, és - a többi patkányhoz hasonlóan - gyorsan elszaporodtak, ha egy szigetre értek.

Egyes esetekben a patkányokat feltehetőleg szándékosan vitték magukkal élelemként az utazók. Ezt alátámasztják azok a néprajzi megfigyelések, amelyekben az első európai felfedezők leírják, hogy a helyi lakosok előszeretettel fogyasztottak patkányhúst. Ráadásul korábbi kutatások arra utalnak, hogy a patkányok - legalábbis részben - felelőssé tehetők a húsvét-szigeti erdők kiirtásáért.