Így néz ki egy átlagos férfi

testalkat nemzetiség szerint, számítógépes grafika
Vágólapra másolva!
Egy amerikai grafikus-kutató megrajzolta, hogyan néz ki a tudományos adatok alapján négy különböző nemzetiségű átlagos férfi.
Vágólapra másolva!

Nickolay Lamm amerikai művész az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) antropometriai adatai alapján megrajzolta Átlag Jánost (vagy ahogy ő nevezi, Toddot). A középkorú (30-39 éves) átlagos amerikai férfi testtömegindexe (BMI) 29, csak egy hajszállal kevesebb az orvosok által elhízottnak tekintett férfiak BMI-jétől. Magassága 176,4 centiméter, derékbősége 99,4 centiméter.

A grafikus az általa kigondolt testméreteket összehasonlító program keretében még három nemzet Átlag Jánosait (vagy Toddjait) dolgozta ki a rendelkezésre álló adatok alapján. A japán férfiak átlagos BMI-je 23,7, a testmagasságuk 171,4 centiméter, derékbőségük pedig 82,9 centiméter. A hollandok BMI-je 25,2, a testmagasságuk 183,3 centiméter, derékbőségük 91 centiméter, a franciáké 25,55, 174,4 és 92,3 centiméter.

Átlagos férfiak testalkata. Balról jobbra: amerikai, japán, holland és francia férfi Forrás: Nickolay Lamm

A kutatás fontos része ezeknek az adatoknak, illetve a belőlük létrehozott Átlag Jánosok figuráinak az összehasonlítása, mert az elhízás függ a kultúrától és az öröklött adottságoktól is. Valószínű, hogy az egyes emberek külső körülményektől független testtömegindexe többé-kevésbé egyforma, ennek ellenére egyes országok lakosai elhízottak, másoké pedig nem. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelembe is veszi ezt, mivel a különbségek megértése segíthet felderíteni az okokat.

Érdekes a történeti visszatekintés is. Ötven évvel ezelőtt az amerikai Átlag János nem volt ilyen gömbölyded. Ráadásul az elhízási tendencia nemcsak a férfiaknál, de a nőknél is megfigyelhető. Az amerikaiak a „magassági csatát” is elveszteni látszanak. Az elmúlt kétszáz év nagy részében, egészen 60 évvel ezelőttig az Egyesült Államok népessége volt a legmagasabb a világon. Napjainkban az átlag amerikai férfi 6,9 centiméterrel alacsonyabb holland társánál. Még a japánok magassága is nőtt az amerikaiakéhoz viszonyítva.

Átlagos férfiak testalkata oldalról nézve Forrás: Nickolay Lamm

Az antropológusok a jelenlegi változásokat elsősorban az étrenddel és az életmóddal hozzák összefüggésbe. És a változás nem áll meg. George Maat, a Leideni Egyetem Orvostudományi fakultásának antropológusa például azt mondta, hogy 50 éven belül a holland Átlag János 190,5 centiméter magas is lehet.