Hatalmas felhajtás van a jeti körül

feltételezett jeti skalp nepálban, Khumjung monostor
Vágólapra másolva!
Az Oxford Egyetem genetikaprofesszora azt állítja, hogy végre megfejtette a szőrös lény titkát.
Vágólapra másolva!

Újra a címlapokon a Himalája legendás szőrös lénye, a jeti, de most nem rejtélyes lábnyomok vagy bizonytalan beszámolók kerültek elő, hanem a világ egyik legnevesebb egyetemének kutatója jelentkezett egy elmélettel.

Bryan Sykes, az Oxford Egyetem genetikaprofesszora azt feltételezi, hogy a jetiként emlegetett élőlény valóban létezik, és egy ősi medveféle lehet, amely máig fennmaradt a Himalájában.

A meglepő elméletet DNS-vizsgálatokra alapozza. Ezek során állítólagos jetiszőrszálakat elemzett, majd az eredményt összevetette egy olyan genetikai adatbázissal, amely számos ma élő és kihalt állat DNS-mintázatát tartalmazza.

Állítólagos jeti-skalp a nepáli Khumjung monostorban Forrás: AFP/Boisvieux Christophe

A Telegraph című brit lap arról számol be, hogy Sykes 100%-os DNS-egyezést talált egy legalább 40 ezer éve kihalt sarkvidéki medvefaj és az állítólagos jeti között. A kutató szerint az ősi medvefaj mégsem halt ki teljesen, és fennmaradt példányai a Himalájában élnek.

Skyes az elmúlt években azzal foglalkozik, hogy mit lehet a DNS-ünkből kiolvasni az emberiség múltjáról. Kutatásai során az elsők között sikerült DNS-t kivonnia ősi csontokból, például Neander-völgyi maradványokból is. A sarkvidéki medvefaj DNS-ét is egy állkapocs-fosszíliából vonták ki.

A felfedezés hitelességét azonban jelentősen gyengíti, hogy egyelőre semmilyen komoly (szakmailag lektorált) szaklapban nem jelent meg róla beszámoló (de egy "drámai" videó már igen, amely itt látható). Másrészt a kutató alapítója és elnöke egy olyan cégnek, amely üzleti alapon kínál eredetkutatást magánszemélyeknek. Így az egész sztori akár egy ügyes vírusmarketing is lehet (ez esetben persze a kutató személyének hitelessége is megszűnne a tudományos közösségben). Elvileg rövidesen megtudjuk, mert az ígéretek szerint hamarosan megjelenik a szakmai publikáció.