Lezuhant a GOCE műhold

GOCE in orbit
Vágólapra másolva!
Zuhanás közben a légkörben szétesett az Európai Űrügynökség gravitációs műholdja. Darabjai valahol Szibéria, a Csendes-óceán, az Indiai-óceán és az Antarktisz környékén értek földet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) jelentése szerint problémamentesen, károk okozása nélkül zuhant vissza a Földre vasárnapról hétfőre virradó éjjel a GOCE műhold. A Föld gravitációs terét vizsgáló űreszköz a pályája alapján Szibéria, a Nyugat-Csendes-óceán, az Indiai-óceán keleti része és az Antarktisz felett léphetett be a légkörbe.

Fantáziarajz a Föld körül keringő GOCE műholdról Forrás: ESA/AOES Medialab

A GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) műhold 2009. március 17-én startolt. A közel egy tonna tömegű űreszköz az Európai Űrügynökség (ESA) "Living Planet Programme" sorozatának első tagja, amely minden eddiginél pontosabban térképezte fel a Föld gravitációs terét és a földkéreg-földköpeny határfelületet. A GOCE-t szokatlanul áramvonalas alakja miatt a műholdak Ferrarijának is nevezték.

A GOCE küldetése 2013. október 21-én ért véget, amikor a műholdból kifogyott az üzemanyag. Az eredetileg 230 kilométer magasban keringő eszköz azóta folyamatosan ereszkedett, és végül közép-európai idő szerint november 11-én hajnali 1 óra körül lépett be a légkörbe. Az ESA becslése szerint a műhold anyagának nagy része a belépéskor megsemmisült, és csak körülbelül a 25%-a érhette el a Föld felszínét.