Hogyan mészárolnak le évi 20 milliárd csirkét?

baromfivágóhíd, csirkevágóhíd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy amerikai cég kíméletesebb eljárást fejlesztett ki a csirkék megölésére. A vágóhídra került állatokat alacsony nyomású kamrában kábítják el a levágás előtt. Így pusztulásuk kevesebb stresszel jár, mint az eddigi módszerek alkalmazásával.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint a világon évente 20 milliárd brojlercsirkét nevelnek és vágnak le étkezési célból. Noha az állattartás és levágás szabályai az USA-ban és az EU-ban is sokat szigorodtak az elmúlt években, e csirkék élete még így is igen nyomorúságos, és sok állatvédő szervezet követeli, hogy legalább a haláluk legyen gyors és minél kíméletesebb.

Az Egyesült Államokban működő Techno Catch intézet kutatói által kidolgozott új eljárás, az úgynevezett alacsony nyomású kábítás alkalmazásával levágás előtt gyorsan elveszítik öntudatukat a csirkék. A módszer a független szakértők szerint is humánusabb, mint az eddig használt eljárások.

Baromfifeldolgozás Forrás: AFP/Pavel Lisitsyn

A baromfitelepeken rendszerint nagy a zsúfoltság (az EU-s brojlerjóléti direktíva 33-42 kilogramm/négyzetméter állománysűrűséget javasol, azaz egy négyzetméterre 16-21 két kilogrammos csirke jut).

A levágásig vezető út is nagyon stresszes. Először akár tíz órán át is éheztetik az állatokat, hogy minél kevesebb salakanyag maradjon a belekben. Ezután fejjel lefelé felakasztják a madarakat, és vízfürdőbe merítik a fejüket, a vízbe elektromos áramot vezetnek. Végül az így elkábított állatoknak metszik el a torkát. A kábításra alkalmazott másik módszer sem humánusabb. A madarakat szén-dioxid- és nitrogéngáz segítségével teszik öntudatlanná, de elég sokáig lihegnek, amíg ez bekövetkezik.

Az új, alacsony nyomású kábítás sokkal humánusabb, állítják a szakemberek. Az állatokat először vákuumkamrákba terelik. Ebben öt perc alatt fokozatosan csökkentik a légnyomást, amíg az a külső nyomás 20 százalékára nem csökken. Az oxigénhiánytól a madarak visszavonhatatlanul elvesztik az eszméletüket. Ez azt jelenti, hogy nem érzik a fájdalmat, amikor elvágják a torkukat.

A madarak EKG-ja azt mutatta, hogy a szívritmusuk nem gyorsult, sőt az ötperces eljárás folyamán nagyjából a 40. másodperctől kezdve lassult, amíg elvesztették az eszméletüket. Az agyi aktivitás vizsgálata azt mutatta, hogy a madarak egy alvásszerű állapoton át jutnak el az agyhalálig.

Baromfifeldolgozás Forrás: AFP/Pavel Lisitsyn

A Techno Catch eljárását az USA-ban már a gyakorlatban is alkalmazzák, és a cég képviselői remélik, hogy az év végéig Európában is engedélyezik a hatóságok. A módszer a cég kutatói szerint alkalmas más haszonállatok és a laboratóriumi állatok kíméletes elpusztítására is.