Ez volt az Etna egyik legszebb kitörése

Izzó lávát lövell ki magából az Etna, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja a szicíliai Catania város közelében 2013. november 17-én
Vágólapra másolva!
Tűzijátékhoz hasonlóan, hatalmas morajlások kíséretében tört ki hétvégén az Etna.
Vágólapra másolva!

Rendkívül látványos lávaszökőkút-kitörésekkel folytatódott szombaton és vasárnap az Etna mostani aktív időszaka. A több hónapos nyugalom után október végén feléledő vulkánnak idén ez volt a 16. kitörése, amit a novemberi telihold tett különlegessé.

Az ELTE geológusainak vulkánokkal foglalkozó blogja, a Tűzhányó szerint "ez a kitörés az Etna legpompásabb előadásai között volt". A szombat éjjel kezdődő vulkáni működést hatalmas morajlásokkal kísért lávaszökőkút-kitörések jellemezték. A tűzijátékszerű előadást Boris Behncke, az INGV Osservatorio Etneo vulkanológusa videofelvételen is megörökítette.

A pulzáló, izzó lávacafatokat szertehajító kitöréseket a feltörő magmában kialakuló óriásbuborékok szétpattanása okozta – írja a Tűzhányó blog. A kitörés hangját több kilométeres távolságból is hallani lehetett. A gyakori kitörések következtében lávafolyamok alakultak ki az Új-Délkeleti-kráter kúpjának déli és északkeleti oldalán.

A hétvégi aktivitás telihold kíséretében zajlott, s ez különleges hangulatot adott a kitöréseknek (itt láthat róla egy felvételt).