Egyszerű trükkök a madáretető védelmére

téli madáretetés, madáretető, Mókus keres ennivalót egy madáretetőben
Vágólapra másolva!
Az etetőket nemcsak a madarak, de a macskák és a mókusok is látogatják. Hogyan tarthatjuk távol őket?
Vágólapra másolva!

Bár az ország nagy részén most még szokatlanul enyhe az időjárás, napokon belül beköszöntenek az éjszakai fagyok, és ezzel megkezdődik a téli madáretetés időszaka. Rakhatunk ki eleséget a kertbe, az erkélyre vagy az ablakba is. Etetőül szolgálhat akár egy direkt erre a célra készült faépítmény, egy műanyag virágalátét, egy kerámiatál vagy egy felakasztott, kivágott műanyag palack, de a cinkegolyók felkötéséhez akár egy ablakrács is elég.

Védjük az etetőt!

Az etetőket nemcsak a madarak, de a ragadozóik, valamint az eleségre éhes más állatok is kedvelik. A macskák például nagyon hamar felfedezik az etetőket, és az óvatlan madarak könnyek áldozatul eshetnek. Javasolt ezért a madáretetőt úgy elhelyezni, hogy a macskák ne férjenek hozzá, például egy magasabb pontra téve vagy lógatva. Ha a földre szórjuk az eleséget, akkor válasszunk nyílt terepet, hogy a macska minél nehezebben tudjon elrejtőzni a madarak elől. Megoldás lehet az is, ha az etetőt ketreccel vesszük körül, amelynek résein a madarak átférnek, de a macskák már nem.

A mókusok könnyen kisajátíthatják az etetőt Forrás: AFP/Markus Scholz

Sok helyütt (főleg a szürke mókus elterjedési területén) problémát okoznak az etetőre rájáró mókusok is, mert a madarak nem férnek oda tőlük az eleséghez. Ezek az ügyes állatok a talajról és egy közeli fáról, épületről is könnyedén megközelítik az etetőt, ezért több irányból érdemes védekezni ellenük. Először is célszerű az etetőt többméteres távolságra tenni mindentől, ahonnan a mókusok át tudnának rá ugrani. Érdemes egy magas oszlop tetejére helyezni, az oszlopot pedig egy nagyobb átmérőjű PVC-csővel beburkolni, hogy ne tudjanak rá felkapaszkodni. A levegőbe, például két épület közé dróton kifeszített etetőket pedig úgy védhetjük, hogy a drótra műanyag palackokat húzunk, melyek rögtön elforognak, ahogy rájuk lép az állat. Ha viszont szeretnénk a mókusokat is etetni, akkor a kert egy másik pontjára, a földre érdemes nekik ennivalót kiszórni, hátha így sikerül elcsalni őket az etetőtől (és esetleg így olyan madarak is megjelennek a kertben, amelyek amúgy nem szeretnek etetőre járni).

Fontos a rendszeresség

Ha a madarak felfedezik maguknak az etetőt, akár évente is visszajárhatnak rá. Nagyon lényeges, hogy sose hagyjuk kiürülni az etetőt, ha egyszer megszokták, hogy ott mindig találnak maguknak eleséget. A kistermetű madarak számára létfontosságú, hogy a leghidegebb napokon elegendő táplálékhoz jussanak, ellenkező esetben könnyen áldozatul esnek az éjszakai hidegeknek.

A legnépszerűbb eleség a nem sózott, fekete napraforgó. Keverhetünk közé kölest, muhart, de vásárolhatunk kész keverékeket is. Néhány faj, például a sármányok és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért az etetőn kívül hómentes helyre is érdemes kiszórni számukra eleséget. Az olajos magvak mellett az állati zsiradék is fontos táplálék, ám ebben az esetben is kerüljük a sózott termékeket, helyettük vásárolhatunk faggyú és magok keverékéből álló cinkegolyót, vagy akár mi is készíthetünk ilyet házilag, ha hozzájutunk marhafaggyúhoz.

A cinkegolyót bárhova fel lehet függeszteni Forrás: AFP/hemis.fr/Sylvain Cordier

Gyümölcsöket is lehet kitenni a madaraknak, a faágakra szúrt almát még a rovarevők is szeretik. Ráadásul ez akkor is hozzáférhető számukra, ha a talajra szórt eleséget a hó betakarta. A fekete rigó és a vörösbegy a konyhai hulladékot – főtt sárgarépa, burgonya, rizs, felvágott vagy más húsféle – is szívesen átböngészi, de szereti a túrót vagy a keményre főtt tojást is. Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó madarakat. A halványszürke, nyakán fekete örves balkáni gerlének és a galamboknak búzát, kukoricát adhatunk. Kerüljük viszont a kenyérmorzsát, mert ezek gyomor- és bélgyulladást, sőt akár pusztulást is okozhatnak.

Itatni is kell

Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg, a tartós fagyok idején a madaraknak a folyékony víz megtalálása is gondot okoz. Nem szükséges, hogy állandóan legyen előttük friss víz, elég, ha napi egy-két alkalommal megtisztítjuk az itatót a jégtől, és feltöltjük vízzel. Télen érdemes nagyobb műanyag virágalátétet használni itatónak, mert ebben nem tesz kárt a jég, és a madarak fürdeni is tudnak benne.

A madarakat nemcsak etetéssel és itatással, de odúk kihelyezésével is segíthetjük. A cinegék, verebek nemcsak fészkelésre használnak üregeket, de a téli hideg átvészelésére is. Az itthon maradó madarak nem tartalékolnak nagy mennyiségű zsírt a télre, ezért különösen fontos számukra, hogy a nappali órákban megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találjanak, amivel átvészelhetik az éjszakai hidegeket.

Tengelicek az etetőn Forrás: AFP/PhotoAlto/Odilon Dimier

Az éjszakákat a madarak mozdulatlanul töltik, rosszabb esetben a csupasz faágakon, ahol teljesen védtelenek a mínuszok és a fagyos szelek ellen. Sokat segíthet tehát rajtuk egy odú, amiben többen is elférnek, és így melegíthetik egymást. Az odúkat a tél végével nem kell leszednünk, mert a már ismerős odúkba tavasszal könnyebben beköltöznek a költésre készülődő madarak.

Nyugat-Európa egyes országaiban a környezet állapotromlása miatt az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet a madarak egész éves etetését támogatja. Hazánkban azonban erre nincs szükség, és az időjárás enyhülésével, a költési időszak kezdetével javasolt az etetés befejezése.