Nem olcsó a házikedvencek temetése

Kisállatok temetése, kisállattemető, hamvasztás, urna. Síremlékek az Alsónémedi határában található Elsõ Magyar Kisállattemetõben, 2012. március.
Vágólapra másolva!
A városi állattartók számára komoly gondot jelenthet az elpusztult háziállat elhelyezése, pedig ma már az is méltó módon búcsúzhat a kedvencétől, akinek nincsen saját kertje, hogy eltemesse. Mit tehetünk az elpusztult háziállattal?
Vágólapra másolva!

A háziállattal közösen eltöltött évek után sokan érzik úgy, hogy szeretnének méltó nyughelyet biztosítani kedvencüknek. Az elpusztult háziállat elhelyezése ugyanakkor komoly problémát jelenthet azok számára, akiknek nincsen kertjük, vagy épp nem ott szeretnék végleg nyugalomba helyezni kedvencüket. Ma már többféle megoldás közül választhatnak ilyenkor az állattartók, bár ezek nem kis anyagi terhet róhatnak a gazdára.

Magyarországon ma már több helyen működnek állattemetők, de valószínűleg az Alsónémedi határában lévő a legnagyobb. A húsz éve üzemelő temetőt amerikai mintára hozták létre, ahol a kutyákon kívül macskákat, hörcsögöket, vadászgörényeket és teknősöket is eltemettek. Ma körülbelül 3-4000 állat nyugszik itt, mondta az Origónak Varga Balázs, a temető munkatársa.

Síremlékek az Alsónémedi határában található Elsõ Magyar Kisállattemetõben Forrás: MTI/Marjai János

A temetőben egy macska temetése körülbelül 30 ezer forintba kerül, és nagyjából hasonló összeget kérnek egy kistestű, 15 kilogramm körüli kutya temetéséért is. Az ár a sírhelyen kívül magába foglal egy koporsót, egy kopjafát és egy réztáblát is, valamint a temetői gondozást. Igény szerint a gazda sírkövet is állíttathat a kedvencének, ennek ára 25 ezer forinttól akár 250 ezer forintig terjedhet.

Azok számára, akiknek a közelében nincsen állattemető, jó alternatíva lehet a hamvasztás. Az állathamvasztó krematórium kis mérete miatt egy teherautón is elhelyezhető, ezért számos cég foglalkozik már mobil hamvasztással. Jellemzően néhány órán belül kiérnek a helyszínre, és a hamvasztást a tulajdonos területén vagy külterületen végzik, hogy elkerüljék a figyelemfelkeltést.

Eladásra kínált urnák egy amerikai kisállattemetőben Forrás: AFP/John Moore

Egy hamvasztással foglalkozó cég vezetője, Szabó József elmondta, hogy a készülékek körülbelül 1000 Celsius-fokon, hasonló elven működnek, mint az embereknél alkalmazott hamvasztók. A hamvasztás időtartama az állat súlyától függ, 1-4 óra között változhat. Szabó elmondta, hogy gyakorlatilag már mindenféle háziállatot hamvasztottak: nemcsak kutyát és macskát, de papagájt, tengerimalacot, nyulat és egeret is. A költségek alacsonyabbak, mint egy temetésnél: macska esetében budapesti kiszállásnál, urnával együtt közel 20 ezer forint, míg egy kistestű kutyánál ugyanez 25 ezer forintba kerül. A gazda ezt követően hazaviheti az urnát vagy el is temetheti.

Az elpusztult állatot a tulajdonos a saját területén is eltemetheti, ennek módját és feltételeit egy vidékfejlesztési minisztériumi rendelet szabályozza. A kertben a sírhely kiválasztásánál figyelembe kell venni a talajvízszint magasságát, egészségyügyi okokból ugyanis csak ott lehet állatot eltemetni, ahol a talajvíz legalább 1,5 méterrel van a felszín alatt. Az állatot pedig olyan mélyre kell helyezni, hogy onnan még legalább 1 méterre legyen a talajvíz maximuma. A rendelet azt is előírja, hogy a sírhely és a szomszédos ingatlan között legalább 1,5 méternek kell lennie, továbbá kimondja, hogy saját területen évente 100 kilogrammig lehet állatot eltemetni. Ha úgy döntünk, hogy a kertünkben temetjük el az állatot, érdemes olyan mélyre és úgy elhelyezni (dobozban, köveket ráhelyezve), hogy más állatok (például rókák) ne férhessenek hozzá

Kutya sírköve egy elgazosodott amerikai kisállattemetőben Forrás: AFP/Joe Raedle

Főleg a lakótelepi állattartók közül sokan döntenek úgy, hogy a kedvenc sétálóhelyen vagy erdőszélen, külterületen temetik el állatukat. Ez azonban tilos, ráadásul ilyenkor fokozottan fennáll az a veszély, hogy esetleg más állat kiássa a tetemet.

Ha a gazda nem szeretne a fent említett lehetőségekkel élni, vagy anyagilag nem engedheti meg magának sem a temetést, sem a hamvasztást, akkor a települési gyűjtőhelyen adhatja le a tetemet. Ezek helyéről általában az illetékes önkormányzati állattartási rendeletekből lehet tájékozódni, de jellemzően megegyeznek a helyi gyepmesteri telepekkel.