Döglött egerekkel bombázták a guami kígyókat

Brown tree snake, kígyó
Vágólapra másolva!
Guamban szinte elviselhetetlen gondot okoz a barna fakígyók elszaporodása. A hatóságok most egerekbe rejtett méreggel próbálnak gátat vetni az inváziónak.
Vágólapra másolva!

A barna fakígyók (Boiga irregularis) az 1940-es 1950-es években érkeztek valószínűleg teherhajók potyautasaiként az Egyesült Államok külbirtokára, Guamra. Azóta annyira elszaporodtak, hogy számos őshonos fajt - főleg madarakat és gyíkokat - kiirtottak. Ráadásul behatolnak az elektromos elosztóállomásokra is, ahol sokszor okoznak rövidzárlatot, így hosszabb rövidebb ideig tartó áramszüneteket.

A kígyók gyérítésével már régóta próbálkoznak, de a kiképzett kutyák és a kihelyezett csapdák nem bizonyultak elég hatékonynak a 2 milliós populáció visszaszorítására. A barna fakígyó mérgeskígyó, marása felnőttekre nem veszélyes, gyerekeknél viszont komoly tüneteket is okozhat.

Barna fakígyó Forrás: Wikimedia

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) most új módszerrel próbálkozik. Az ősszel kezdődött programban olyan döglött egereket dobnak le helikopterekről, amelyek a kígyókra mérgező fájdalomcsillapítót (paracetamolt) tartalmaznak. A szakemberek szerint ez a szer a kígyókon kívül más egereket fogyasztó állatokra nem jelent veszélyt.

A legutóbbi akció hétfőn volt. Ekkor kétezer, kartonpapírból készült ejtőernyőhöz kötött egeret dobtak le a kígyókkal fertőzött területeken. Az ernyőkre azért volt szükség, hogy az egerek lehetőleg fennakadjanak a fákon, mivel onnan szívesebben eszik meg őket a kígyók. Néhány egérre jeladót is szereltek, így kívánják nyomon követni a beavatkozás hatékonyságát.