Vágólapra másolva!
A katalán születési ráta 16 százalékkal emelkedett kilenc hónappal az FC Barcelona 2009-es sikersorozata után, írja a BMJ neves brit orvosi szaklap karácsonyi száma.
Vágólapra másolva!

2009. május 6-án Andrés Iniesta a Chelsea ellen a 93. percben szerzett góllal az UEFA-Bajnokok Ligája döntőjébe „lőtte” a Barcelonát. Kilenc hónappal később egy katalán helyi rádió arról számolt be, hogy öt megkérdezett kórházban 45 százalékkal nőtt a születések száma. Az ekkor született gyerekeket azóta „Iniesta-nemzedéknek” nevezik.

Egy egészségügyi és statisztikai szakemberekből álló katalán kutatócsoport elhatározta, hogy utánajár, valóban létezik-e az Iniesta-hatás, és ha igen, a futballal vagy más sporteseménnyel járó lelkesedésnek vajon tényleg van-e ilyen jelentős hatása a népesedésre.

Az FC Barcelona szurkolói 2009-ben, miután a csapat megnyerte a bajnokságot Forrás: AFP/Josep Lago

Ezért öt év (2007–2011) születési adatait elemezték havi bontásban, köztük azt a 11 000 születést, amely Bages és Solsones katalán tartomány két szülési központjában zajlottak. E két tartomány együttes populációja körülbelül 190 000 fő, és itt található Santpedor városa, Josep Guardiola – az FC Barcelona edzője 2008–2012 között – szülőhelye.

Több tényező figyelembevételével, más évekkel összehasonlítva, jelentős, 16 százalékos növekedést tapasztaltak a születések számában 2010 februárjában, kilenc hónappal a Barcelona fenti győzelme után, és 11 százalékos növekedést márciusban. A BMJ-ben megjelent tanulmány tehát megerősíti a médiabeszámolókat arról, hogy a születések száma emelkedett a Barcelona 2009-es rendkívüli májusi sikere után. A növekedés nem olyan magas, mint a korabeli beszámolók említik, és a szerzők szerint az eredmények megerősítéséhez az lenne az ideális, ha Iniesta meg tudná ismételni a teljesítményét.