Hatezer daru telel Szegednél

daru, darvak, illusztráció, Szürke darvak (Grus grus) repülnek a Hortobágyon, az Elepi tóegység közelében 2013. október 20-án
Vágólapra másolva!
Az enyhe téli idő miatt nem vonult tovább, hanem a szegedi Fehér-tavon maradt körülbelül hatezer daru - írja a SzegedMa.hu.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint körülbelül hatezer daru telel a szegedi Fehér-tavon, ahol korábban csak átutazóban voltak láthatóak ezek a madarak - olvasható a SzegedMa.hu honlapján. Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megei csoportjának titkára a lapnak elmondta, hogy a madarak az 50-60 kilométeres távolságban lévő mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni, ahol a betakarítás után is találnak kukoricát.

Szürke darvak repülnek a Hortobágyon, az Elepi tóegység közelében 2013. október 20-án (illusztráció) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szürke darvak tőlünk északabbra, Eurázsia sztyeppés, vizes területein fészkelnek, és a téli, Afrikába tartó vonuláskor érintik Magyarországot. Az enyhülő telek miatt azonban évről évre egyre több madár dönt úgy, hogy a Kárpát-medencében marad. Ennek előnye, hogy a madarak hamarabb visszaérnek a fészkelőhelyekre, ugyanakkor télen sokkal nagyobb a kockázat a hó és a fagy miatt. Tavaly január végén még körülbelül ezer daru gázolt a húsz centis hóban Szegednél - írja a lap.