Eggyel kevesebb esélye van a túlélésre a majomevő sasnak

Majomevő sas
This picture taken on April 9, 2011 shows a seven-year-old Philippine Eagle (Pithecopaga jefferyi) named Binay displaying its feathers at the Philippine Eagle Center (PEC) on the outskirts of Davao City, in the southern island of Mindanao. The giant forest raptor is endemic to the Philippines and is considered one of the largest and most powerful Eagles in the world. It can grow one metre in height with a wing span of up to seven feet (two meters). It is however, one of the world's rarest and most critically endangered, with only 500 pairs remaining in the wild. These birds are still hunted for food by locals, or for sport despite it being protected by law. The Center is trying to revive the Eagles numbers and have been breeding them in captivity. AFP PHOTO / JASON GUTIERREZ
Vágólapra másolva!
Rázuhanó faág ölte meg az igen ritka sas egy példányát a Fülöp-szigeteken. Az ország nemzeti madarából már csak 250 él vadon.
Vágólapra másolva!

A majomevő sas a világ legritkább és legerősebb madarai közé tartozik. Egyik példánya egy tenyészállomáson pusztult el Mindanao szigetén, a Fülöp-szigeteken. Ez azért fontos, mert a madárfajból már csak kétszázötven példány él, így a Pithecophaga jefferyi a súlyosan veszélyeztetett kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

A kihalás szélére sodródott majomevő sas kizárólag az ország négy szigetén él vadon. A tenyészállomás közlése szerint az Arakan nevű, 15 éves hím madár azért pusztult el, mert többnapos esőzés után letört egy ág az állomáson, és halálra sújtotta a madarat. A Fülöp-szigetek nemzeti állatának számító madár egy méteresre is megnőhet, szárnyfesztávolsága elérheti a két métert is, így a legnagyobb ragadozó madarak közé tartozik.

Majomevő sas egy fülöp-szigeteki rezervátumban Forrás: AFP/Jason Gutierrez