Alkoholpótló szert készít a kirúgott drogtanácsadó

sör, komló, xantohumol
Vágólapra másolva!
Az alkohol káros hatásait egy kevésbé mérgező, ám hasonlóan részegítő anyaggal védené ki egy brit professzor - olvasható a Science magazinban. David Nutt egy olyan vegyületet keres, amely a szervezetben az alkoholhoz hasonló folyamatokat indít be, de közben kevésbé ártalmas, és a hatása egy ellenszerrel könnyedén visszafordítható - vagyis a fogyasztása után bárki pillanatok alatt kijózanodhat, és autóba ülhet.
Vágólapra másolva!

David Nutt először tavaly beszélt az ötletéről a BBC rádiójában, és rögtön támadások kereszttüzébe került, mondván, csupán egy újfajta kábítószerrel akarja helyettesíteni a meglévőket. Az újságok Aldous Huxley Szép új világ című antiutópiájára asszociáltak, melyben a 26. századi britek nehéz napjaikon egy káros hatások nélküli szintetikus droghoz, a szómához fordulnak.

Milyen ízű lenne egy akoholpótló alkohol? Forrás: AFP/Patrick Seeger

Nutt meglehetősen vitatott személyiség, korábban több merész kijelentést is tett a drogokról. 2009-ig a brit kormány drogtanácsadója volt, ám amikor a javaslatai ellenére szigorították a marihuánafogyasztás büntetését, nyilvánosan kritizálta a döntést, ez pedig az állásába került. Ugyanebben az évben egy publikációjában az ecstasy káros hatásait a lovagláséhoz hasonlította. Egy 2010-es cikkében a hatásaik alapján rangsorolta a kábítószereket, és az alkoholt a heroin elé, az első helyre tette. Amikor pedig Nagy-Britanniában nemrég betiltották az Afrikában széles körűen használt, khat nevű, stimulánsokat tartalmazó növényt, a döntést egyenértékűnek tartotta azzal, mintha a macskákat tiltották volna be.

Saját magán teszteli a potenciális anyagokat

A londoni Imperial College neuropszichofarmakológusa szerint az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, nemcsak a fogyasztóra, de a környezetére nézve is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2,5 millió ember hal meg az alkohol miatt (ebbe beletartoznak az ivásból fakadó betegségek és az autóbalesetek is).

Nutt a Journal of Psychopharmacology folyóiratban januárban megjelent cikkében amellett érvelt, hogy a kormányoknak az e-cigihez hasonlóan támogatniuk kellene az alternatívák fejlesztését. Nutt szerint elméletben az e-cigi évente 5 millió ember életét mentheti meg, és a vakcinákhoz hasonló hatalmas fejlesztésnek tartja.

A szkeptikusok szerint az alkoholpótlóval nem lehetne hasonló sikereket elérni, mert más drogokkal ellentétben az alkohol az agyban többféle ingerületátvivő anyaggal (gamma-amino-vajsav, szerotonin, acetikolin) is reakcióba lép. Az összetett hatásmechanizmus miatt pedig nehéz lesz olyan vegyületet találni, amely csak az alkohol kívánatos hatásait idézi elő.

Nutt azonban csak a gamma-amino-vajsavra (GABA) koncentrál. Olyan anyagokat tesztel, amelyek csak a GABA-receptorokra hatnak. Egy közelmúltban megjelent cikkében arról számolt be, hogy az egyik ilyen anyag kipróbálása után legalább egy órára kellemesen ellazult, míg az ellenanyag bevétele után percek alatt kijózanodott, és megtartott egy előadást. A professzor a Science-szel megosztotta egy még publikálatlan beszámolóját, melyben több molekulát is lehetséges alkoholpótlóként nevezett meg.

Állítólag rögtön lehet majd autót vezetni Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

Gregg Homanics, a Pittsburgh Egyetem alkoholkutatója szerint az egyik kérdés az, hogy vajon a helyettesítő anyag hatása lesz-e olyan jó, mint az alkoholé? A berlini Charité University Medicine kutatója, Andreas Heinz szerint pedig könnyen lehet, hogy az új anyagnak is lehetnek hátrányai, például függőséget okozhat, vagy az emberek egy részére káros lehet. Mindezek ellenére Nutt ötlete számos befektető érdeklődését felkeltette, és a professzor abban bízik, hogy egy év múlva már kaphatóak lesznek az újfajta koktélok.

A magyarok egytizede alkoholista

Magyarország az alkoholfogyasztás tekintetében a világon a vezető országok között foglal helyet. Az EU alkoholproblémákkal foglalkozó programjának adatai szerint Magyarországon 2-2,5 millió ember fordul az alkoholhoz, ha problémái vannak, és körülbelül 1 millió alkoholista él az országban (szemben a körülbelül 150 ezer drogfogyasztóval). Az alkohol a drogok közül mindennapi fogyasztás esetén az egyik legártalmasabb szer.

Az elfogyasztott alkohol a gyomorból és a vékonybélből szívódik fel a véráramba, ezen keresztül jut el a májba és a sejtekhez. A májban különböző kémiai reakciók zajlanak le, melynek hatására az alkohol fokozatosan lebomlik, majd a folyamat során keletkező mérgező anyagcseretermékeket (pl. acetaldehid) a máj semlegesíti. Egy óra alatt megközelítőleg 7 gramm alkoholt képes a máj lebontani, és ezáltal a szervezetet megtisztítani. Amikor nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, akkor a máj már nem tudja kellőképpen ellátni méregtelenítő feladatát, és a le nem bontott mérgező anyagok károsítják a májat, a hasnyálmirigyet, az agyat, a szívizomzatot, és más szerveket is. Az alkohol mérgező hatással van más életfontosságú szervre is. Súlyos idegrendszeri és pszichés károsodást, depressziót, magas vérnyomást, gyomor-, hasnyálmirigy- és bélbetegséget, impotenciát okoz. Megnő a rák kialakulásának kockázata a szájban, torokban, nyelőcsőben.