Érintetlen múmiát találtak Egyiptomban

érintetlen múmia egyiptom 3600 éves
A múmia szarkofágja
Vágólapra másolva!
Egy érintetlen múmiát találtak spanyol régészek Luxorban két kifosztott sír között. A szarkofágot 3600 éve nem bolygatták, feltehetően egy magas rangú hivatalnok nyugodhat benne.
Vágólapra másolva!

Egy több mint 3600 éves szarkofágot és benne érintetlen múmiát fedeztek fel Egyiptomban, Luxor ókori városának ásatásán dolgozó spanyol régészek. A ritka lelet körülbelül i. e. 1600-ból származhat, amikor a 17. dinasztia uralkodott Egyiptomban – jelentette be csütörtökön az egyiptomi régészeti miniszter.

A múmia szarkofágja Forrás: AFP/-

A 13 éve a helyszínen dolgozó José Manuel Galan vezette spanyol kutatócsoport a szarkofágot egy négy méter mély gödörben fedezte fel, nem messze a 18. dinasztiához tartozó Hatsepszut királynő kincstárnokának sírjától. Az igen jó állapotban fennmaradt, két méter hosszú, fél méter széles szarkofágot az elhunytat ábrázoló festmény, madártollat mintázó, színes dekoráció és hieroglifákból álló vésett felirat díszíti.

A 3600 éves múmia fa szarkofágjának kiemelése Forrás: AFP/-

A megtalálók szerint a 17. dinasztia egyik magas rangú hivatalnokának a maradványai nyugodhattak a koporsóban. A közvetlenül mellette fekvő két sírgödör azonban üres volt, a kutatók feltételezik, hogy már évszázadokkal korábban kifosztották őket.