Rájöttek, mi került a Mars-járó elé

marsi kődarab, Pinnacle Island
A felső fehér nyíl mutatja azt a követ, amelyikből az Opportunity elé kerülő, alsó nyíllal jelzett darab lepattanhatott
Vágólapra másolva!
A Mars-járó által széttört szikla egy darabja az a kő, amely még januárban bukkant fel váratlanul az Opportunity előtt.
Vágólapra másolva!

A körülbelül 4 centiméteres, a középen vörös, a szélein fehér színű kő január 8-án tűnt fel az Opportunity Mars-járó kamerájának felvételein. A Pinnacle Islandnek elnevezett kődarabnak néhány nappal korábban még nyoma sem volt, ezért rögtön találgatások indultak, hogy honnan kerülhetett elő.

A képeken vártalanul feltűnt kődarab (sol = marsi nap) Forrás: Origo

A NASA akkori feltételezései szerint egy közeli meteorit-becsapódás törmeléke hullott le az Opportunity elé, vagy pedig a követ maga a rover lökte odébb, amikor megfordult maga körül. Egy önjelölt szakértő közben beperelte a NASA-t azzal, hogy elsumákolja egy marsi élőlény felfedezését, mert valójában egy spórából kikelt élőlény termett a Mars-járó előtt.

Azóta egy kicsit elmozdították az Opportunityt, és a szakemberek tisztázták a kődarab eredetét. Eszerint a Mars-járó korábban áthajtott egy kődarabon, amely emiatt kettétört, majd a letört darab az enyhén lejtős térszínen a rover elé gurult.

A felső fehér nyíl mutatja azt a követ, amelyiken az Opportunity áthajtott, és amelyikből az alsó nyíllal jelzett darab lepattanhatott Forrás: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ

A Pinnacle Island részletes vizsgálatából kiderült, hogy a darab nagy mennyiségben tartalmaz mangánt és ként, melyek vízzel történő reakciók következtében halmozódhattak fel. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy ezek a folyamatok csak a közelmúltban mentek végbe a felszín alatt, de az is lehet, hogy a kő már régebben kialakult a mélyebb rétegekben, és csak most került a felszínre.