Portugáliában élt Európa legnagyobb ragadozója

Torvosaurus gurneyi, Európa legnagyobb ragadozó dinója
Torvosaurus gurneyi koponya
Vágólapra másolva!
Tíz méter hosszú és 4-5 tonnás lehetett az a dinoszaurusz, melynek csontjait Lisszabontól északra fedezték fel portugál kutatók. A Torvosaurus gurneyi nevű faj nemcsak a jura időszak legnagyobb ragadozó dinoszaurusza, de valószínűleg egész Európa legnagyobb szárazföldi ragadozója volt.
Vágólapra másolva!

A kutatók a csontokat először egy már ismert észak-amerikai Torvosaurus fajnak tulajdonították, ám az alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy egy korábban ismeretlen faj maradványaira bukkantak. A T. gurney pengeéles, körülbelül 10 centiméteres fogai arra utalnak, hogy a tápláléklánc csúcsán állhatott 150 millió évvel ezelőtt, a jura időszakba. A rokon fajok fosszilis maradványai alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a T. gurneyi testét prototollak boríthatták.

A csontok mérete alapján a Torvosaurus körülbelül tíz méter hosszú volt, és négy-öt tonnát nyomhatott. Hatalmas méretei ellenére ugyanakkor csak az európai dinók körében számít óriásnak, a kréta időszakban a mai amerikai kontinensen élt Tyrannosaurus és Giganotosaurus is nagyobb volt nála. 115 centiméter hosszú koponyájával azonban vitathatatlanul a legnagyobb szárazföldi ragadozók közé tartozott.

A Torvosaurus az emberhez viszonyítva (az ember melletti fekete vonal 1 méter) Forrás: Hendrickx, Mateus/PLoS ONE

Torvosaurus gurneyi koponya Forrás: Christophe Hendrickx

A kutatók a fajt James Gurney, a Dinotópia könyvsorozat szerzője után nevezték el. A T. gurneyi részletes leírását a PLoS ONE folyóirat legfrissebb számában publikálták.