Mit tartanak veszélyesnek a gyerekek?

veszélyek baleset gyerekek
Vágólapra másolva!
Nem elég csak azt mondani a gyereknek, hogy "ezt ne csináld" vagy "azt ne csináld", hanem el is kell neki magyarázni, hogy miért ne. 
Vágólapra másolva!

Minden szülőnek komoly fejtörést okoz, hogyan tanítsa óvatosságra a gyermekét. Amíg pici, és szinte állandóan felügyelet alatt van, viszonylag egyszerű a dolog, ám amikor már nagyobb és függetlenebb, sokkal nehezebb a helyzet. A felelősség ilyenkor már nemcsak a szülőé, hanem a gyereknek egyedül kell felismernie, hogy egy szituáció milyen veszélyeket rejt.

Egy helyzet kockázatainak felismerésére a legegyszerűbb módszer, ha már saját tapasztalata van a gyereknek (például korábban hozzáért egy forró tárgyhoz). Az Iowai Egyetem pszichológusai arra voltak kíváncsiak, hogyan tudják ezt a szülők megelőzni. Legújabb vizsgálatukban 63 anyát és 8-10 év közötti gyermekeiket arra kértek, hogy veszélyesség szempontjából értékeljenek fényképeken bemutatott szituációkat. Némelyikről rögtön látszott, hogy veszélyes (például ahol baltával fát vág egy kisfiú), míg máskor nem volt ennyire egyértelmű (egy kocsifelhajtón gördeszkázó kisfiú). A szülőnek és a gyereknek egymástól függetlenül 1-től 4-ig kellett értékelnie a helyzet veszélyességét (1 - biztonságos, 4 - nagyon veszélyes), valamint a gyerekeknek arra is válaszolniuk kellett, hogy mennyire félnének az adott cselekvés közben.

Ilyen felvételeket mutattak a kutatók a gyerekeknek és anyjuknak Forrás: Tim Schoon, University of Iowa

Az anya és gyermeke ezt követően lehetőséget kapott arra, hogy együtt értékelje a képeket. Az esetek egyharmadában különbözően értékelték a szituációk veszélyességét, ám a kutatók azt találták, hogy a közös megtekintés során az esetek 80 százalékában az anya meg tudta győzni a gyermekét.

"Ha azt mondjuk a gyerekünknek, hogy 'ezt ne csináld' vagy 'állj' vagy 'vigyázz', nem igazán működik" - mondja Jodie Plumert, a vizsgálat résztvevője. "Persze szabad ezt mondani, de a következő lépés az legyen, hogy miért nem. Nem feltételezheted, hogy a gyereked tudja, hogy miért nem szabad, még akkor sem, ha neked egyértelműnek tűnik." A leghatékonyabb meggyőzési módszer az volt, amikor az anyák rámutattak a szituáció veszélyes pontjaira, és elmagyarázták, hogy azok hogyan sodorhatják veszélybe a gyereket.

Mindezek ellenére vannak olyan gyerekek, akik vonzzák a baleseteket. A pszichológusok szerint ezek a gyerekek hajlamosak kevésbé veszélyesnek megítélni a különböző szituációkat. Olyan, mintha bennük állandó harc folyna az óvatosság és a szórakozás között - mondta Elizabeth O'Neil, a cikk egyik szerzője. A szakemberek szerint ezeknél a gyerekeknél különösen fontos a beszélgetés az anyával.