Gyilkos vírust találtak egy kínai barlangban

Vágólapra másolva!
2012-ben három kínai férfi tüdőgyulladást kapott, és meghalt, miután salakot távolítottak egy Jünnan tartományban található rézbányából. Az eset után hat hónappal kutatók ereszkedtek le a bányába, hogy megtalálják a halálukat okozó kórokozót. Mintát vettek az ott élő denevérektől, patkányoktól és pézsmacickányoktól, és egy korábban ismeretlen vírusra bukkantak – írja a Science hírportálja.
Vágólapra másolva!

A felfedezett vírus az úgynevezett henipavírusok közé tartozik, abba a csoportba, amelyikbe a halálos Hendra- és Nipah-vírusok is. Mindkettőt az elmúlt 20 évben fedezték fel, és gyümölcsevő denevérek terjesztik őket. A Hendra Ausztráliában bukkant fel, és a lovak közvetítésével eddig négy ember halálát okozta, míg a Nipah 1998 óta okoz járványokat Délkelet-Ázsiában. A harmadik henipavírust, a Cedar vírust 2012-ben azonosították Ausztráliában, de úgy tűnik, hogy ez embereket nem fertőz meg.

Az új kínai vírus a megtalálási helye után a Mojiang paramyxovirus (MojV) nevet kapta. A MojV annyiban tér el a korábban ismert henipavírusoktól, hogy nem denevérekből sikerült kimutatni, hanem patkányokból. A kutatók szerint ez nem meglepő, mert a patkányok természetes hordozói a paramyxovírusoknak, amelyek családjába a henipavírusok is tartoznak. Ugyanakkor, miután a három férfi jóval a vírus felfedezése előtt meghalt, a kutatók egyelőre még nem találtak közvetlen kapcsolatot a MojV és a megbetegedések között.