Macska is fertőzhet embert tbc-vel

Vágólapra másolva!
Házimacskától kapta el a tuberkulózist két brit beteg: ez az első eset, amikor állatról terjedt emberre a kór.
Vágólapra másolva!

"Jelenlegi ismereteink szerint soha nem történt még ilyen a világon, hogy macskáról terjedt volna emberre a tuberkulózis. Ez az első két eset" – idézte a The Daily Telegraph a brit közegészségügyi hatóság, a PHE képviselőjét. A két beteg szervezete egyébként jól reagál a kezelésekre.

Az állatorvosok szerint a házimacskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, amelyek szintén jártak egy borz barlangjában. A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal.

Azonban úgy vélik, "igen kevés" az esélye, hogy macska fertőzzön meg embert. Danielle Gunn-Moore, a macskabetegségek kutatója ellenben azt mondta, nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz a kórokozó. Volt már olyan esete, amelyben kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis baktérium, amely a tbc egyik kórokozója.