Egyedülálló felvételt készítettek egy fészekrabló nyestről

nyest, parlagisas-fészek, infrakamerás felvétel, Hortobágyi Nemzeti Park
Vágólapra másolva!
Ritka pillanatokat rögzítettek a kamerák, amikor egy parlagisas-fészekben költő vörösvércse pár tojásait elfogyasztó nyestet filmeztek le. Az eset azért is különleges, mert ilyen felvételeket még nem sikerült készíteni Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Hortobágyon bekamerázott parlagisas-fészket idén nem foglalták el a sasok, azonban a berendezéseket fent hagyták a közvetítést szervező Természetfilm.hu Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai. Ennek köszönhetően derült ki többek között az is, hogy tavaly a költési időszakban nyolc madárfaj is felkereste rendszeresen a fészket. Tőkés récék és vörös vércsék is próbáltak költeni benne, azonban mindkét esetben éjjel eltűntek a tojások a fészekből.

De miért? Idén a szakemberek úgy állították be a kamerákat, hogy infravörös megvilágítással éjszaka is rögzíteni lehessen az eseményeket. Idén kora tavasztól a 20 méter magasan fekvő fészket egy vörösvércse pár foglalta el, és az elmúlt napokban már az első tojást is lerakták. Április 9-én azonban egy nyest mászott fel a fészekbe. Mivel a vércse tojó a ragadozó felbukkanásakor elhagyta a fészket, a nyest zavartalanul fogyaszthatta el a tojást:

A nyest 20 métes magasra mászott a tojásért Forrás: Természetfilm.hu
Ősztől kora tavaszig egy jászsági sasetető-hely, tavasztól nyárig pedig egy parlagisas-fészek mindennapjait lehet követni. A HELICON Life+ programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálja, és az Európai Unió támogatja Forrás: Természetfilm.hu

A nyestek leleményes ragadozók, gyakran látogatják a madárfészkeket. A tevékenységük elleni fellépni természetvédelmi szempontból nem lehetséges, de az esetek többségében nem is indokolt. Olyan fokozottan védett, ritka fajok esetében, amelyek európai uniós állományának jelentős része nálunk költ, más a helyzet. Egy kékvércse-telepben vagy kerecsensólyom-fészekben kárt tevő nyest például súlyos problémákat tud okozni.

A természetvédelmi szakemberek ezért különböző technikákkal próbálják távol tartani a nyesteket. Nagytermetű fajok tojásai általában nem szerepelnek a nyest étlapján, de vannak kivételes esetek. Tavaly a Hortobágyi Nemzeti Parkban bekamerázott rétisas-fészekből tűntek el tojások.