Melyik magyar horgászparadicsom látható a légi fotón?

2014.04.14. 10:56

A képen a csepel-szigetszentmiklósi kavicsbányatavak tó- és szigetrendszerének részlete látható. Az egyik legérdekesebb hazai nyaralóhely a fővárostól délre, Csepeltől autóval 10 percre fekszik, az M0-sról a Csepeli pihenőhely lehajtótól is megközelíthető.

Körülbelül huszonöt évvel ezelőttig a XXI. kerület és Szigetszentmiklós határán sóderkitermelés folyt, ezt használták fel a csepeli panelházak felépítéséhez. A kitermelés helyén bányagödrök alakultak ki, amelyek megteltek talajvízzel, és létrejött egy több tóból álló, körülbelül 115 hektár vízfelületű tórendszer.

A tórendszer gazdag élővilággal rendelkezik. A kavicsbánya vállalat bevételnövelés céljából ideiglenes jelleggel horgászengedélyeket adott ki, aminek köszönhetően a környék valóságos üdülőparadicsommá változott – olvasható a Csepel-sziget.hu weboldalon. A szigeteken és a tó környékén több mint ötszáz házat építettek.

Az átlagos vízmélység most 4 méter körüli, de a vízszint folyamatosan emelkedik. Fürödni nem ajánlott és veszélyes, nemcsak a bányató meredek partjai miatt, hanem azért is, mert sok stéget, cölöpöt már ellepett a víz.

"A privatizáció bonyolult, elkeseredett jogvitába torkollott a tulajdonviszonyok körül. Évek óta tart a pereskedés, és még nem igazán látni a végét" – olvasható az Index látványos képes összeállításában.

A képet Bakó Gábor (Interspect Kft.) bocsátotta rendelkezésünkre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő