Kirágta magát a kígyóból

Egy fiatal viperát belülről megevett egy felnőtt százlábú, miután a vipera megette a százlábút.
Vágólapra másolva!
Igencsak pórul járt az a nőstény kígyó, amelyre biológusok találtak Macedóniában. Az elfogyasztott áldozat ugyanis szó szerint kirágta magát a ragadozó gyomrából.
Vágólapra másolva!

A bizarr tetemekre a Preszpa-tó egyik szigetén bukkantak a kutatók. Az öves szkolpendrák közé tartozó százlábú feje szabályosan kilógott a kígyó gyomrából. A kígyó, amely egy homoki vipera volt, alaposan alábecsülte áldozatát, amely hosszban ugyan nem, de mind szélességben, mind testtömegben felülmúlta támadóját. Bár a kígyó sikeresen lenyelte a százlábút, a szkolopendra nem adta fel a küzdelmet, és szabályosan kirágta magát a kígyó belsejéből. A boncolást követően a szakértők megállapították, hogy gyakorlatilag a vipera összes belső szerve hiányzott. Bár a százlábú majdnem kijutott, végül ő sem élte túl a bizarr kalandot.

A homoki vipera (Vipera ammodytes) és áldozata, az öves szkolopendra (Scolopendra cingulata) Forrás: Arsovski et al.

A homoki viperák 60-80 cm hosszúságúak, de előfordulnak rekordnagyságú (110 cm) és kisebb egyedek is. A most megtalált homoki vipera az utóbbiak közé tartozott 20 cm-es hosszúságával (a százlábú hossza 15 centi volt).

A homoki viperák főleg rágcsálókkal, madárfiókákkal és gyíkokkal táplálkoznak, de a fiatal egyedek prédának tekintik az öves szkolopendrát is. Ezek a százlábúak azonban igen agresszív természetűek, és egyúttal mérgezőek is, így nem veszélytelen az elfogyasztásuk.