Lezuhant egy hordozórakéta

Vágólapra másolva!
Egy nagy teljesítményű távközlési műholdat szállított, de a felbocsátás után nem sokkal leállt a hajtóműve. Egyelőre nem tudni, hogy hol csapódott földbe az űreszköz, és vannak-e a balesetnek áldozatai.
Vágólapra másolva!

Hajtóműleállás miatt lezuhant péntekre virradóra egy nagy teljesítményű távközlési műholdat szállító orosz hordozórakéta. Egyelőre nem tudni, hogy hol csapódott földbe az űreszköz, és vannak-e a balesetnek áldozatai, illetve keletkezte-e károk - jelentette az orosz média az űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz illetékeseire hivatkozva.

A hajtóműleállás a felbocsátás utáni 540. másodpercben történt, amikor elvált egymástól a hordozórakéta harmadik és második fokozata. Ennek oka egyelőre nem ismert. Az űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották fel helyi idő szerint éjfél után két órával.

A Ria Novosztyi hírügynökség az űrkutatási hivatalból származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a hordozórakéta Kazahsztán határain túl zuhanhatott le, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol. Az sem tudni, hogy a becsapódásnak vannak-e áldozatai, és keletkeztek-e károk.

A Proton-M hordozórakéta az eddigi legnagyobb teljesítményű és legkorszerűbb orosz távközlési műholdat állította volna Föld körüli pályára. Az Ekszpreszsz-AP4R típusú, 5,8 tonnás műholdat az EADS Astrium európai vállalat gyártotta orosz megrendelésre. A távközlési műhold adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét.