Keresi világháborús halottait az ELTE

Vágólapra másolva!
Bronzcsík öleli körbe ősztől az ELTE épületeit. Az egyetem ezzel és egy konferenciával emlékszik meg a második világháborúban elhunyt hallgatóiról és oktatóiról.
Vágólapra másolva!

Az ELTE Bölcsészettudományi kara emlékhelyet hoz létre a második világháborúban erőszakos halált halt oktatóinak és hallgatóinak. Az emlékhely az egyetem kertjében lesz, a felállításához tavaly nyár óta végeznek kutatásokat az áldozatok kilétéről.

Az emlékhely megvalósítására az ELTE az Építész Mester Egylet Mesteriskolát kérte fel, ennek hallgatói és oktatói kilenc tervet készítettek. A megvalósuló terv egy emléktábla és egy, az egyetem egész épületét körbeölelő bronzcsík az áldozatok nevével.

Az emléktábla szövege ez lesz: „Mi, az egyetem jelenlegi oktatói, hallgatói, dolgozói, emlékművet állítunk elődeinknek, a vészkorszak, illetve a második világháború idején életüket vesztett egykori egyetemi oktatóknak, hallgatóknak. Mindazoknak, akik a zsidótörvények következtében, munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, üldöztetésben pusztultak el, s mindazoknak, akiket katonai szolgálatteljesítésük során ért a halál.”

Az emlékhelyet novemberben avatják fel, ebből az alkalomból november 13-14-én konferenciát szerveznek az egyetem két világháború közti történetéről, ekkor ismertetik az egyetem halottjairól szóló kutatás eredményét is. Az emlékhely előkészítése során bárki adhat információt olyan egyetemi hallgatókról és oktatókról, akik a második világháborúban vesztették életüket.

Az emlékműhöz készült összes tervet bemutató kiállítást meg lehet nézni: az ELTE Természettudományi karán május 21. és 23. között, a Bölcsészettudományi karon május 28. és 30. között, az Állam és- Jogtudományi karon június elején.