Virtuális mezőkön kapirgálhatnak a tyúkok

tyúk, virtuális valóság
A tyúkok számára hamarosan elérhető a virtuális valóság
Vágólapra másolva!
A Mátrix filmek világa valósággá válhat – legalábbis a házityúkok számára. A "Cockulus Rift" nevű virtuális sisak lehetővé teszi, hogy a szűk ólba zárt szárnyasok szimulált mezőkön önfeledten kapirgálhassanak.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek az állatjóléti intézkedések. Ennek egy új dimenzióját igyekszik megvalósítani az az amerikai kutató, aki azt terjesztette el, hogy futurisztikus sisakot tervez házityúkok számára. A készülékkel kapirgáló kedvenceink egy olyan virtuális valóságba kerülhetnek, ahol nincsenek kerítések és ólak, csak a végtelen, zöldellő mezők.

A tyúkok számára hamarosan elérhetővé válik a virtuális valóság Forrás: Second Livestock

Az Iowai Egyetem munkatársa, Austin Stewart "Second Livestock"-nak (a nevet a Second Life című, internet-alapú virtuális világ ihlette) nevezte el projektjét, amely komfortos szabadságérzetet kíván teremteni a szűk helyre bezsúfolt állatok számára. A projekt keretében tervezett virtuális sisakot, a "Cockulus Riftet" a tyúkok fejére helyezve nyugodt, stresszmentes környezetet teremthetünk a szárnyasok számára.

A terv vázlata Forrás: Second Livestock

Stewart a fiktív projekt kigondolásával az állatjólét kérdését igyekezett a közbeszédben tartani. A "feltaláló" arra is kíváncsi volt, hogy az egyre gyorsuló technológiai fejlődés közepette az emberek mennyire gondolnak hitelesnek egy ilyen képtelennek hangzó tervet. A kutató a Techcrunch internetes oldalnak elmondta, hogy természetesen nem zárkózik el azoktól a támogatóktól, akik látnak fantáziát a "tyúkmátrixban".