Ilyen az a pók, amely madárürüléknek álcázza magát

pók, madárürülék, álcázás, mimikri
Vágólapra másolva!
Különös módját alkalmazza a rejtőzködésnek az a délkelet-ázsiai pókfaj, amely madárürüléknek álcázza magát. A stratégia nem csak a ragadozók ellen hasznos, a leendő áldozatokban sem kelt gyanút. 
Vágólapra másolva!

A kutatókat már korábban is foglalkoztatta, hogy a 6 milliméteres, ezüstös színű Cyclosa ginnaga nevű pókfaj miért díszíti hálóját spirális hálószövedékkel és növényi törmelékekkel. Dr. Tso I-Min, a tajvani Chung Hsing Egyetem kutatója szerint az állat saját magát és környezetét felhasználva madárürüléknek álcázza magát.

A tanulmány készítése során dr. Tso és munkatársai először 125 darab C. ginnaga hálódekoráció és 27 átlagos méretű madárürülék felszínét mérték meg egy taiwani erdőben. Az eredmények azt mutatják, hogy a ürülékek és a dekorációk méreteiben nincs lényegi különbség.

Cyclosa ginnaga Forrás: Min-Hui Liu, National Chung-Hsin University

A kutatás második lépésében tíz pókot gyűjtöttek be, majd erdei környezetben összehasonlították a pókok testének és hálódekorációjának fényvissszaverését 6 véletlenszerűen kiválasztott madárürülékkel. A pókok testének és dekorációjának színárnyalatában fennálló különbséget is vizsgálták, és megállapították, hogy az eltérések annyira kicsik, hogy a ragadozó darazsak nem képesek különbséget tenni a pók és a hálója között. Ugyanakkor a pók zsákmányállatai számára vonzó lehet a látvány.

A kutatók ezt követően fekete tintával és szénporral befestették a pókok testét és dekorációit, majd a pókhálók mellé kamerákat elhelyezve több száz órányi felvételt készítettek. Azt találták, hogy azok a pókok, amelyeket fekete színnel fedtek be, sokkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a ragadozó darazsak támadásainak.

Az eredményeket a Scientific Reports eheti számában publikálták.

A pók dekorációja és a madárürülék még emberi szemmel is nagyon hasonlít egymásra Forrás: Min-Hui Liu, National Chung-Hsin University