Kivételesen ép őshüllőtojásokat találtak

Hamipterus
A Hamipterus illusztrációja
Vágólapra másolva!
Közel eredeti formájukban megmaradt Pterosaurus-tojásokat találtak Kínában. A tojások mellett többtucatnyi Pterosaurus-fosszília is előkerült ugyanazon a lelőhelyen. Az eredmények alapján ezek a repülő őshüllők társas lények voltak, akik kiterjedt kolóniákban éltek.
Vágólapra másolva!

Hsziaolin Vang, a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusa elmondta, hogy a háromdimenziós formában megőrződött tojások közül több is teljesen ép. A Pterosaurusoktól eddig kevés jó minőségű fosszília került elő – korábban négy, rosszabb állapotban lévő, kilapult tojást találtak -, így keveset tudtak a földtörténeti középidőben élt őshüllők ezen csoportjáról. A most megtalált maradványok egy eddig ismeretlen nembe és fajba tartozó Pterosaurushoz (Hamipterus tianshanensis) tartoznak. Ezek a repülő őshüllők 25 centimétertől 12 méterig terjedő szárnyfesztávval rendelkeztek.

A maradványokat az északnyugat kínai Hszincsiang tartományban található Turfán-Hámi-medencében találták. A terület már 2005-ben ismert volt a tudósok számára mint potenciális Pterosaurus-lelőhely, és valószínűleg még több ezer feltáratlan lelet – háromdimenziós hím- és nősténykoponya, valamint tojás – lehet ezen a helyen. Vang szerint a terület üledékei arról árulkodnak, hogy az itt megőrződött Pterosaurusok egy 120 millió évvel ezelőtt tomboló viharban lelték halálukat.

A Hamipterus rekonstrukciója Forrás: Chuang Zhao

A vizsgálatok szerint a Pterosaurus-tojások szerkezetileg nagyon hasonlítanak a ma élő kígyók tojásaihoz: rugalmasak voltak, és kívül vékony, meszes tojáshéjjal, belül pedig lágy vastag membránnal rendelkeztek. A megtalált 40 hím és nőstény Pterosaurus-maradvány arról árulkodik, hogy az állatok nemileg különböztek egymástól a méret, a külső és a fejen található taréj robosztusságának tekintetében.

Hím Hamipterus a nemre jellemző taréjjal Forrás: Chuang Zhao

A nagyszámú Pterosaurus-csont és a tojások együttes megtalálása miatt a kutatók úgy vélik, hogy a terület költőhely lehetett az állatok számára. A Hamipterus feltehetően a homokba temette tojásait egy ősi tó partja mentén azzal a céllal, hogy megakadályozza kiszáradásukat.

Ez az első háromdimenziós formában megőrződött Pterosaurus tojás Forrás: Maurilio Oliveira

Az eredményeket a kutatók a Cell Press kiadó Current Biology című szaklapjában publikálták június 5-én.

Szombaton nyit egy új dinókiállítás

A Dinoszauruszok Élete című, több mint 50 mozgó dinoszaurusz rekonstrukciót felvonultató kiállítás június 7. és augusztus 24. között tekinthető meg Budapesten, a Millenáris Park B épületében. További részletek itt olvashatók.