Felhagy Oroszország az örök nyárral

Vágólapra másolva!
Visszaállítja az egész éves téli időszámítást Oroszország – döntött kedden a törvényhozás alsóháza, az állami duma. A világ legnagyobb területű államában jelenleg folyamatosan nyári időszámítás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Megszüntetik a nyári időszámítást Oroszországban, az áttérés október 26-án történik meg. A keddi döntést többek között azzal indokolta Szergej Kalasnyikov, a duma egészségvédelmi bizottságának elnöke, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak. A legújabb reform szerint a „moszkvai idő” a következő lesz: koordinált világidő (UTC) plusz három óra.

A Szovjetunióban 1981-ben vezették be a részleges nyári időszámítást, amely minden évben márciustól októberig tartott. A nyári időszámítást 2011-ben egész évre kiterjesztették az akkori államfő, ma pedig kormányfő Dmitrij Medvegyev kezdeményezésére. Az egész éves nyári időszámítás a gyakorlatban azzal járt, hogy a világ legnagyobb területű állama egy időzónával keletre mozdult.

A legújabb reform lényege, hogy továbbra is egységes lesz az időszámítás az egész évben. Tehát nem állítják vissza a téli-nyári időszámítás közötti váltást, amelyet a Szovjetunió csak 1981-ben vezetett be, és azóta sem barátkozott meg vele a lakosság. Ez tükröződött abban, hogy 2011-ben még a lakosság 73 százaléka támogatta a Medvegyev-féle időszámítási reformot.

A folyamatos nyári időszámítás sem bizonyult tartósan népszerűnek, mert a rövid téli nappalok egy órával később kezdődtek miatta: a nap csak 11 órakor kelt fel az olyan északon fekvő városokban, mint Szentpétervár. A mezőgazdasági dolgozók, állattenyésztők például arra panaszkodtak, hogy az állatok nem tudták megszokni az új időszámítást, például a tehenek nem tejeltek annyit, mint korábban. Két évvel alatt a támogatók aránya 32 százalékra olvadt a német DPA hírügynökség tudósítása szerint.

Közelebb a helyi időhöz – ez a legfontosabb

2013-ban többször is kezdeményezték a téli időszámítás visszaállítását, de ezeket Medvegyev sorra visszaverte, így végül az orosz parlament vette át a kezdeményezést. A keddi döntés jelentős csapás Medvegyev politikájára: az állami duma 450 képviselője közül 442 megszavazta, köztük a kormányfő pártja, az Egyesült Oroszország 238 képviselőjének többsége.

2011-ben egyúttal kilencre csökkentették a tizenegy oroszországi időzónát – ez szintén Medvegyev ötlete volt. Akkor azzal indokolták a döntést, hogy így egységesebbé válik a hatalmas ország gazdasági élete.

Most az új törvény szerint kilenc helyett tíz időzóna jön létre, vagyis visszaállítják a legkeletibb zónát a Kamcsatka-félsziget és Csukcsföld számára. A két régió lakossága 2011 után arra panaszkodott, hogy egy órával vissza kell állítaniuk az órájukat, hogy közelebb legyenek a moszkvai időszámításhoz. A legújabb orosz időszámítási reform támogatói azzal érvelnek, hogy a több időzónával az egyes településeken közelebb kerül az órák járása a helyi időhöz, tehát a valós, csillagászati dél közelebb esik az órák által mutatott déli 12 órához.