Háromezer éves városra bukkantak az Adria mélyén

2014.07.11. 17:43

Háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak helyi búvárok az Adriai-tengerben Zára térségben, mindössze 50 méterre a partoktól. Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el - írta a Jutarnji list internetes oldalán pénteken.

Nagymennyiségű faoszlopra leltünk, mélyen a tengerfenekébe ékelődve, ami azt jelenti, hogy valamiféle épületeket tarthattak - mondta Mato Ilkic, a zágrábi régészeti egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője újságíróknak. A lelőhely Galesnjak szigetének, ismertebb nevén a "szerelmesek szigetének" közvetlen közelében, a Pasmani-csatornában található.

A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációk láthatóak a víz alatt. Merüléseik során nagymennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak. A kutatások vezetője elmondta, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó, amely egy egész várost és a hozzá tartozó kikötőt is magában foglal.