Nem sikerült megismételni a botrányos őssejtkutatás eredményeit

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem sikerült megismételni annak a japán-amerikai őssejtkutatásnak az eredményeit, amelyben meghamisították a kutatási adatok egy részét.
Vágólapra másolva!

A japán állami kutatási szervezet, a RIKEN fejlődésbiológiai központjának laboratóriumának munkatársai januárban számoltak be két tanulmányban arról, hogy olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel egerek végéből lehet az embrionális őssejtekhez hasonló, úgynevezett pluripotens őssejteket előállítani. Az áttörőnek tűnő eredményekről szóló közleményeket a világ egyik legbefolyásosabb tudományos lapja, a Nature közölte.

Bizonyítottan téves

Hamarosan kétségek merültek fel, hogy vajon hitelesek-e az eredmények. A RIKEN vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy a kutatás vezető szerzője, Obokata a jobb eredmény felmutatása érdekében meghamisította a kutatási adatok egy részét. A szerzők júliusban elismerték a kutatás közben elkövetett számos hibát, és visszavonták a cikkeket; a folyóiratban egyaránt elérhető az eredeti szöveg és a visszavonás indoklása. A két tanulmány egyik társszerzője, Szaszai Josiki augusztus elején öngyilkos lett a botrány miatt.

A hamisításért felelőssé tett kutató, Obokata Haruko szigorú felügyelet mellett ismételte meg a vizsgálatot, amely szerinte az adatokkal való manipulálás ellenére valós eredményeket hozott. Most tehát az derült ki, hogy az eredmények nem megismételhetők (a reprodukálhatóság számos tudományterületen fontos követelmény), tehát a kutatás tényleg téves volt.

A RIKEN az is közölte, hogy teljes szervezeti átvizsgálást tervez a további problémák megelőzésére. A kutatóik számát a felére csökkentik.