Hasfelmetsző Jack: a szenzációs nyomozás részletei

dns dns labor igazságügyi orvosszakértő
A member of the forensic section of the French gendarmerie (Cellule d'Identification Criminelle, CIC) prepares a small stick to collect DNA in a laboratory of the gendarmerie in Beauvais on November 21, 2013. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Talán egyetlen történelmi személyt sem övezett akkora kultusz, mint azt a sorozatgyilkost, aki Hasfelmetsző Jack néven vált ismertté. Személyazonosságát sosem sikerült felfedni, egy üzletember és egy molekuláris biológus azonban most azt állítja, a modern tudományos technológiát felhasználva sikerült megfejteni a rejtélyt.
Vágólapra másolva!

1888-ban öt nőt – négy középkorú és egy fiatal örömlányt – gyilkoltak meg a londoni Whitechapel nyomornegyedben. Az áldozatok veséjét és szívét a tettes kioperálta. Annak ellenére, hogy a Scotland Yard példátlan hajtóvadászatot indított, a gyilkos kilétét – habár voltak gyanúsítottak – sosem sikerült felfedni.

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy Hasfelmetsző Jack igazi személyét mindörökre homály fogja borítani. Egy üzletember és néhány kutató azonban szenzációs bejelentést tett a Daily Mail hasábjain: azt állítják, hogy meg tudják mondani, ki volt a hírhedt sorozatgyilkos. Hogyan sikerült ez nekik?

Egy gyanús sál

2007 márciusában Russell Edwards üzletember egy különös sálra lett figyelmes egy angliai aukció során. A ruhadarabot – amelyet évelő őszirózsák mintázata borított – többen az egyik, Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkossághoz kötötték. Korábbi tulajdonosa egy David Melville-Haye nevű személy volt, akinek felmenője, Amos Simpson őrmester az egyik meggyilkolt prostituált, Catharine Eddowes ügyén dolgozott.

A gyilkosnak tulajdonított kés a Jack the Ripper and the East End című, a gyilkosságokkal foglalkozó kiállításon Londonban Forrás: AFP/Carl De Souza

A nő torkát egy éles, körülbelül 15 centiméter hosszú pengéjű késsel vágták el, arcát és hasát megcsonkították, beleit kirángatták és a jobb vállára pakolták. Bal veséjét és méhének nagy részét szintén eltávolították. Az őrmester a nő holtteste mellett talált sálat – a felettese engedélyével – hazavitte otthonába. A véres ruhadarabot – a tulajdonos állítása szerint – sohasem tisztították ki, ilyen állapotban örökölte David Melville-Haye is.

A mintázat volt árulkodó

A sál már korábban is mozgalmas utat járt be. 1991-ben a Scotland Yard Bűnügyi Múzeumához került, mivel azonban a tárgy eredetiségét nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, a kiállítótér helyett a múzeum raktárában porosodott egészen 2001-ig. Ezt követően visszakerült korábbi tulajdonosához, aki még abban az évben kiállíttatta az éves Hasfelmetsző Jack-konferencián. A következő vizsgálatot a Channel 5 televíziós csatorna kérésére végezték el 2006-ban. A kutatás – amelynek során a sálból vett pamutmintát elemezték – ismételten nem hozott meggyőző eredményt.

A Hasfelmetszőnek tulajdonított levél egy londoni kiállításon Forrás: AFP/Carl De Souza

Edwards szerint azonban a sál őszirózsás mintázata Hasfelmetsző Jackhez kötheti a ruhadarabot, amelyet okkal rakhattak az áldozat mellé. Az őszirózsa az ősszel virágzó növények közé tartozik, virágzása egybeesik Mihály arkangyal napjával – a betakarítás befejezésének jelképével –, amelyet a nyugati egyház szeptember 29-én ünnepel. Mivel Catherine Eddowest 1888. szeptember 29-én gyilkolták meg, Edwards úgy vélte, a sál hiteles bizonyíték lehet – olvasható a Daily Mail beszámolójában.

Beszáll a tudomány

Mivel egy feltételezés nem tekinthető bizonyítéknak, szükség volt sokkal kézzelfoghatóbb eredményekre. Edwards ezért egy szakemberhez, dr. Jari Louhelainenhez fordult, aki molekuláris biológusként dolgozik a liverpooli John Moores Egyetemen.

Első lépésként azt kellett kideríteni, hogy tulajdonképpen milyen foltok is találhatók a szöveten. Az infrakamerás vizsgálattal nem csupán a vérfoltok jelenlétét sikerült bizonyítani, de a kutató arra is választ kapott, hogy artériás vérről van szó, amely a torok elvágásának pillanatában fröccsenhetett a ruhadarabra. Ultraibolya (UV) képalkotó technikával azt is sikerült kideríteni, hogy a vérfoltok mellett ondó is jelen van a sálon. Mindezek mellett a kutató veséből származó sejtekre is bukkant a kutatása során, ami szintén a gyilkossághoz kapcsolta a tárgyat (hisezn Catharine Eddowes egyik veséjét is eltávolította az elkövető).

A kép illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az áldozat azonosítása

A kutatás következő lépcsőfoka a genetikai információ kinyerése volt. Ehhez Louhelainen egy speciális vákuumozási eljárást alkalmazott, amellyel kinyerte a ruhaszövetbe ivódott genetikai anyagot.

Az örökítőanyag a DNS-molekula, amely a sejtmagban (nukleáris DNS) és a sejtek energiatermelő szervecskéiben, a mitokondriumokban (mitokondriális DNS) helyezkedik el. A nukleáris DNS az idők során töredezetté válik, ezért régebbi (jelen esetben több mint száz éves) minta esetén nem lehet felhasználni az azonosításhoz.

Más a helyzet a mitokondriális DNS-sel. A mitokondrium önálló genetikai állománnyal (DNS-sel) rendelkezik, amelyet anyai ágon öröklünk. Mivel a mitokondriális DNS sokkal ellenállóbb, vizsgálatával anyai vonalon feltárható a leszármazás.

Az összehasonlításhoz természetesen szükség volt Catharine Eddowes leszármazottjára, egy Karen Miller nevű nőre is, aki beleegyezett abba, hogy DNS-mintát vegyenek tőle. Ezt hasonlították össze a sálból kinyert DNS-sel, és az eredmények alapján a vér a meggyilkolt prostituálttól származik.

A gyilkos azonosítása

A vizsgálat tehát rámutatott, hogy a sál a Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkossághoz kapcsolódik. Az utolsó lépcsőfok az elkövető azonosítása volt.

2012-ben dr. David Miller molekulárisandrológus a sálon lévő ondófoltok vizsgálatakor hámsejteket talált. Ezek a hámsejtek Louhelainen és Miller szerint az ejakuláció során, az elkövető húgycsövéből kerültek a ruhadarabra.

Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy ezeknek a sejteknek a DNS-ét összehasonlítsák a feltételezett elkövetők leszármazottainak DNS-ével. A korabeli források szerint az egyik legfőbb gyanúsított, egy Aaron Kosminski nevű férfi 23 éves volt a gyilkosságok idején, és kevesebb mint kétszáz méterre lakott a harmadik prostituált, Elizabeth Stride meggyilkolásának helyszínétől.

Mivel első számú gyanúsítottként tartották számon a nyomozás során, rengeteg rendőrségi adat állt rendelkezésre a férfi családjáról. Ezek alapján találták meg Edwardsék Kosminski egyik lánytestvérének leszármazottját, akitől sikerült DNS-mintát venni. Akárcsak az áldozat és leszármazottja esetén, itt is a mitokondriális DNS-t vették az összehasonlítás alapjául. Az eredmény itt is egyértelmű volt: az ondó Aaron Kosminskitől származott.

Ki volt Aaron Kosminski?

Aaron Kosminski lengyel bevándorló volt, aki családjával az 1880-as évek elején menekült Londonba a zsidó lakosság ellen irányuló orosz pogromok elől.

A gyilkosságok idején fodrászként dolgozott a Whitechapel nyomornegyedben. A rendőrségi források alapján komoly mentális rendellenességben (valószínűleg paranoid skizofréniában) szenvedett. Őrültsége akusztikus hallucinációk formájában jelentkezett, valamint paranoiás félelmet mutatott, ha más emberek etették őt, illetve elutasította a mosakodást vagy fürdést.

Bár egy tanú azonosította őt, soha nem ítélték el. 1891-től egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig elmegyógyintézeti kezelés alatt állt.

Vannak szkeptikusok

Bár a molekuláris biológusok bevonásával a Hasfelmetsző Jack utáni hajsza erős tudományos támogatást kapott, vannak kétkedő hangok.

Egyrészt a sálat először az eredeti tulajdonos, David Melville-Haye elmondása és nem hivatalos rendőrségi dokumentumok alapján kötötték a gyilkossághoz.

A másik gyanakvásra intő tényező a tudományos publikáció hiánya. Bár a Daily Mailben részletekbe menően számolnak be az alkalmazott módszerekről és eszközökről, Hasfelmetsző Jack identitásának leleplezéséről eddig egyetlen tudományos szaklapban sem jelent meg értekezés.

Ha tanulmány eddig még nem is, könyv mindenesetre készült a nem mindennapi felfedezésről. A Russell Edwards által írt „Naming Jack the Ripper” (Hasfelmetsző Jack megnevezése) várhatóan szeptember 9-én fog megjelenni.