Vágólapra másolva!
Talán az eddigi legbizarrabb kameracsapdás képsorozatot tették közzé a neten. Egy petymeg több éjjelen át is azzal "szórakozott", hogy felugrott néhány nagy növényevő – kafferbivaly és orrszarvú – hátára, és vitette magát egy darabon. De mi az a petymeg?
Vágólapra másolva!

Az automata kameracsapda (amely akkor készít képet, ha egy állat megszakít egy az útjába eső infrasugarat) rendkívül hasznos a vadvilág minimális beavatkozással történő megfigyeléséhez. Ráadásul olyan jelenteknek lehetünk tanúi, amelyeket egyéb megfigyelési módszerekkel talán sosem észlelnénk. Az eddigi kameracsapdás felvételeken felbukkant már kihaltnak hitt élőlény, illetve olyan állatok csoportja, amelyekről nem is gondolták, hogy érintkeznek egymással.

A dél-afrikai Hluhluwei Park kameracsapdái által készített fotósorozat azonban még a sokat látott természetvédelmi szakembereket és önkénteseket is meglepte. Még a legmerészebb fantáziájú kutató képzeletében sem merült fel, hogy a képek által megörökített állatok valaha is keresnék egymás társaságát.

Íme, a petymeg egy kafferbivaly hátán Forrás: Wildlife ACT

Az első képsorozaton egy nagyfoltú petymeg (Genetta tigrina) látható két különböző kafferbivaly hátán. Az első bivaly nem örült túlságosan a potyautasnak, és lerázta a magáról. A másikat kevésbé zavarta a kis ragadozó, és meglovagoltatta egy kicsit az állatkát (a fenti képen ez látható).

Ami talán még az előbbieknél is bizarrabb, hogy ugyanez a petymeg azt gondolta, hogy az orrszarvú is kitűnő fuvarozó eszköz. Ugyanazon az éjszakán, amikor a két bivalyt is meglovagolta, felugrott egy rinocéroszra is. Ezt ráadásul több éjszaka is megismételte.

A kis ragadozó orrszarvún is lovagolt Forrás: Wildlife ACT

Senki sem tudja, mi ösztönözte a petymeget erre a viselkedésre, de az biztos, hogy eddig kevés ilyen képet örökítettek meg a kameracsapdák a világon.

A Wildlife ACT, mely a Hluhluwe-i Mfiolozi Parkban az Ezemvelo KZN Wildlife munkáját segíti, egyedülálló élővilágmonitorozó szervezet, mely az alábbi fontosabb természetvédelmi célokra összpontosít:

- Időt és szakértelmet biztosít veszélyeztetett és fenyegetett fajok (leginkább: hiénakutya, gepárd, fekete orrszarvú és keselyűfajok) szakszerű ellátásához, befogásához és szállításához annak érdekében, hogy új területeken legyenek meghonosíthatók.

- Felkutatja és támogatja a veszélyeztetett és fenyegetett fajok hatékony monitorozásához szükséges módszereket és eszközöket.

- Természetvédelmi őröket képez, akik a megfelelő módszerekkel és eszközökkel minimális zavarás mellett képesek megfigyelni ezen fajok példányait.

- Fenntartható, célzott élővilágmonitorozási projekteket hoz létre és tart fenn.

A Wildlife ACT csapatában szívesen fogad terepmunkát végző önkénteseket. Bővebb felvilágosítást az [email protected] címen kaphat.