Hawking szerint a Higgs-bozon elpusztíthatja a világot

Vágólapra másolva!
A fénysebességgel terjedő vákuumbuborék mindent elnyelne.
Vágólapra másolva!

Stephen Hawking, napjaink legismertebb fizikusa újabb meghökkentő bejelentéssel állt elő. Szerinte a 2012-ben felfedezett Higgs-részecske egy bizonyos energiaszint (100 milliárd gigaelektronvolt) felett szélsőségesen instabillá válhat. Ennek következményeként egy vákuumbuborék jönne létre, és mindent elpusztítana fénysebességgel való tágulása közben.

A CERN Nagy Hadronütköztetőjében ennél jóval kisebb energiaszinten fedezték fel a Higgs-részecskét. Akkor 8 TeV (8 teraelektronvolt, azaz 8000 gigaelektronvolt) energiájú proton-proton üzközésben detektáltak egy olyan ismeretlen részecskét, amely úgy tűnik valóban a Higgs-bozon. Ennek a 8 TeV-nek is csak egy részét vitte el a Higgs-részecske, amelynek energiája kevesebb mint 100 milliomod része volt a Hawking által jósolt világvége energiának.

Ezt az energiaszintet még a kozmikus sugárzás extrém magas energiával rendelkező részecskéi sem tudják produkálni, így nincs szó arról, hogy a CERN-ben, vagy akár a légkörben ez bármelyik pillanatban bekövetkezhetne. Stephen Lykke, a Fermilab elméleti fizikusa szerint, ha Hawkingnak igaza van, a világvégéig még akkor is van hátra nagyjából 10100 év.

Hawking bejelentését árnyalja, hogy világvége-elméletét éppen a 2011-es Starmus fesztivál előadásaiból válogatott könyvnek előszavában írja le, amelynek ő maga is szerzője.