Megértették a szülők, miért kell a HPV-oltás

HPV oltás injekció
MIAMI, FL - SEPTEMBER 21: University of Miami pediatrician, Judith L. Schaechter, M.D., gives an HPV vaccination to a 13-year-old girl in her office at the Miller School of Medicine on September 21, 2011 in Miami, Florida. The vaccine for human papillomavirus, or HPV, is given to prevent a sexually transmitted infection that can cause cancer. Recently the issue of the vaccination came up during the Republican race for president when Rep. Michele Bachmann (R-MN) called the vaccine to prevent cervical cancer "dangerous" and said that it may cause mental retardation, but expert opinion in the medical field contradicts her claim. Texas Gov. Rick Perry, also a presidential contender, has taken heat from some within his party for presiding over a vaccination program in his home state. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Idén ősztől bekerült a HPV elleni védőoltás a magyar védőoltások hivatalos rendszerébe. Nem kötelező, hanem kötelezően ajánlott oltásról van szó. A szülők tegnapig jelezhették, hogy kérik-e tizenkettedik életévét betöltött lányuk számára a HPV-oltást. Az előzetes információk alapján valószínűleg teljesül a cél, a korosztály mintegy 80 százaléka megszerezheti így a védettséget.
Vágólapra másolva!

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékát. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. (Fontos, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, arra mindenképpen szükség van a megelőzéshez.)

Ezért határozott úgy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy az átfogó méhnyakrák-megelőzési program keretében bevezeti a HPV elleni védőoltást. Ezt ingyenesen egyelőre a tizenkettedik életévüket betöltött, a 2014/15-ös tanévben 7. osztályban tanuló lányok kaphatják meg, előzetes szülői nyilatkozat alapján.

HPV-oltás Forrás: AFP/Joe Raedle

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a méhnyakrák megelőzését szolgáló, kétkomponensű Cervarix oltóanyagot biztosítja.

Mint dr. Mezei Éva, a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság főtitkára elmondta, a jelentkezési határidő lejárta előtt széles körű felvilágosító kampányt folytattak az iskolákban, hogy meggyőzzék a szülőket az oltás fontosságáról. A célkitűzés az volt, hogy legalább az érintettek 80 százalékát beoltassák. Az előzetes becslések szerint sikerült elérni ezt a célt, de a pontos adatokat csak a jelentkezési lapok beérkezése és összesítése után (egy-két héten belül) közli majd az ÁNTSZ.

Humán papillomavírus

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a hepatitisz B vírushoz és az AIDS betegséget okozó HIV-hez.

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők körülbelül 80 százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban a 15–24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90 százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek körülbelül 10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, amely több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok kialakulásának 70 százalékáért a HPV két típusa (16-os és 18-as típus) a felelős.

Forrás: ÁNTSZ