Súlyos károsodások a fukusimai lepkéken

fukushima lepke
A Zizeeria maha lárvái még lepkévé fejlődésük előtt elpusztultak, vagy súlyos testi rendellenességekben szenvedtek, ha radioaktívan szennyezett levelekkel etették őket
Vágólapra másolva!
Veszélyesebb lehet a radioaktívan szennyezett élelmiszer, mint korábban gondolták. Már az alacsony radioaktivitású táplálék is súlyosan károsította a fukushimai lepkék lárváit.
Vágólapra másolva!

Egy új vizsgálatban a Fukusima Daiicsi atomerőmű közelében szüretelt levelekkel etettek lepkelárvákat. A lárvákon és a lepkéken ennek hatására súlyos rendellenességek (például torzult szárnyak) jelentek meg, és halálozási rátájuk is magasabb volt az egészséges élelmiszerrel etetett társaikhoz képest.

Kis mennyiségben is káros

Joji Otaki, a Ryukyus Egyetem biológusa a Japánban gyakori Zizeeria maha fajba tartozó lepkéken végezte a vizsgálatokat. Néhány hónappal a 2011-es nukleáris baleset után a szakértők már kutatták a fukusimai növények lepkékre gyakorolt hatásait, akkor több ezer Bq/kg radioaktív szennyezettségű levelet adtak az állatoknak. 1 Becquerel (Bq) az aktivitása annak az anyagnak, melyben 1 másodperc alatt 1 bomlás következik be. Az élelmiszerek, ivóvíz, takarmányok szennyezettségének jellemzője az egységnyi tömegre vonatkoztatott aktivitás, melynek mértékegysége Bq/kg. Összehasonlításként Japánban az élelmiszerek sugárszennyezettségének megengedhető mértéke felnőttek számára 100 Bq/kg, újszülöttek számára pedig 50 Bq/kg.

A mostani tanulmányban azt mutatták ki, hogy az alacsonyabb radioaktív szennyezettségű táplálék is pusztító lehet a lárvák számára. Otaki és munkatársai az erőműtől 59 és 1760 kilométer távolságra található növények hajtásait gyűjtötték be 16-20 hónappal a baleset után. A levelek szennyezettsége 161 és 0,2 Bq/kg között mozgott. Az eredmények azt mutatták, hogy már 100 Bq/kg dózisú sugárzás szervezetbe kerülése is komolyan roncsolta a rovarok szerveit, és drasztikusan csökkentette várható élettartamukat.

A Zizeeria maha lárvái még lepkévé fejlődésük előtt elpusztultak, vagy súlyos testi rendellenességekben szenvedtek, ha radioaktívan szennyezett levelekkel etették őket Forrás: Wataru Taira and Joji M. Otaki/University of the Ryukyus

Egy párhuzamos kísérletben a radioaktív levelekkel etetett lepkék ivadékait két csoportba osztották. Az egyik csoportot szüleikhez hasonlóan szennyezett levelekkel, a másikat egészséges hajtásokkal táplálták. A radioaktív levelekkel etetett utódok még szüleiknél is több rendellenességgel küzdöttek, ugyanakkor az egészséges hajtásokkal táplált lárvák halálozási arányozása és rendellenességeinek gyakorisága közel normális mértékűre állt vissza.

Kialakulhat tolerancia

Timothy Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem biológusa – aki maga is tanulmányozta a fukusimai és csernobili vadvilágot - úttörőnek nevezte az új tanulmányt, ugyanis korábban nem készültek átfogó vizsgálatok arról, hogy a sugárszennyezett élelem hogyan befolyásolja a vadvilág egészségét. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy a rovarkísérletek következtetéseit nem szabad az emberekkel kapcsolatban alkalmazni. „A rovarok sokkal érzékenyebb szervezetek, mint az emberek – fogalmazott Mousseau. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a lepkéknél idővel kialakul egyfajta tolerancia a sugárszennyezett élelmiszerek iránt. A kutatást a BMC Evolutionary Biology című szaklapban publikálták.