Vágólapra másolva!
Ellenanyagokat termelő, génmódosított állatokat fejlesztettek magyar kutatók.
Vágólapra másolva!

Ellenanyagokat termelő, génmódosított állatokat fejlesztett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont start-up cége, az ImmunoGenes. A biotechnológiai eljárást a japán Kyowa Hakko Kirin gyógyszergyár hasznosítja.

Gyógyító molekulák

Az ellenanyagok (antitestek) olyan molekulák, amelyek megtámadják a szervezetbe került kórokozókat, vagy más, betegséget kiváltó anyagokat. Mesterségesen termelt antitesteket egyre több helyen alkalmaznak a gyógyászatban, például a daganatok célzott terápiájában.

Az emberek gyógyítására állatokban termelik ezeket az anyagokat, majd módosítják őket annak érdekében, hogy az emberi szervezet számára ne jelentsenek veszélyt.

Sokmilliárdos üzlet

A probléma az, hogy az antitesteket sokszor nehéz előállítani. Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének docense és kutatócsoportja olyan génmódosított állatokat hozott létre, amelyek az eddig sikertelen területeken is képesek ellenanyagot termelni.

Jelenleg több mint 25 féle ellenanyagot használnak világszerte a különböző terápiák során, de várhatóan ez a szám hamarosan az ötvenet is meghaladja. Ezeknek a gyógyszereknek az éves piaci értéke meghaladja az 50 milliárd amerikai dollárt (11 ezer milliárd forintot).