Csak hat embernek lesz ilyen kávégépe az egész világon

lavazza argotec nemzetközi űrállomás kávégép
Vágólapra másolva!
Tavaly a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája, Luca Parmitano panaszkodott, hogy az űrben hiányzik neki a friss kávé. Ekkor még nem tudta, hogy a Lavazza, az Agrotec és az Olasz Űrügynökség már építi a zéró gravitációs űrkávéfőzőt.
Vágólapra másolva!

Az ISSpresso-nak keresztelt kávégépet most hétfőn - pont a nemzetközi kávénapon - kapcsolták be először nyilvánosan a Nemzetközi Asztronómiai Kongresszus bemutatótermében. A szerkezet neve az űrállomás nevének rövidítését tartalmazza (ISS = International Space Station, azaz Nemzetközi Űrállomás).

A NASA főigazgatójának nagyon ízlett

Ez még egyelőre prototípus, de néhány szerencsés már ihatott az űrkávéból, amelyre a NASA vezetője, Charles Bolden is felkapta a fejét - állítólag alig lehetett elráncigálni őt a kávégéptől. A végleges gépet jövő áprilisban küldik fel a Nemzetközi Űrállomás hat fős legénységének, temérdek kapszula társaságában. Az alacsony gravitációs környezet miatt a gép jócskán különbözik a földiektől: zacskóból jön a víz és zacskóba csordogál a kávé is.

A gép az alsó zacskóból kiszívja a vizet, a felsőbe pedig belepumpálja a friss kávét Forrás: Argotec/Lavazza

Egy csepp sem folyhat ki

A tervezők egy létező kávéfőzőből indultak ki, így hat helyett másfél év alatt kifejlesztették a zéró gravitációs prototípust. Az űrkávéfőző ugyanúgy kapszulát és 75 °C-os főzési hőmérsékletet használ, mint az eredeti, viszont 400 bar nyomást is kibír - több mint 25-ször annyit, mint egy átlagos eszpresszó gép. A legnagyobb változtatás, hogy a kávéfőző teljesen zárt rendszer, egy csepp sem folyhat ki, minden zacskókba vándorol. A gép természetesen fejjel lefelé is működik, hiszen az űrállomáson nincsenek irányok.

A kávézás élményét valamelyest rontja, hogy a frissen főzött kávét is zacskókból kell inni szívószállal, de Don Pettit asztronautának erre is van megoldása. Olyan bögrét fejlesztett ki, amely nem a gravitációt használja ahhoz, hogy benne maradjon a folyadék, hanem a felületi feszültséget. A pohár így nem is henger alakú, hanem jobban hasonlít egy repülőgép szárnyához - a folyadék viszont akkor sem folyik ki belőle, ha fejjel lefelé tartják.

A gép elegáns zacskóban szervírozza a friss kávét Forrás: Argotec/Lavazza

Az űrben a kávéfőző első tesztelője is egy olasz asztronauta, Samantha Cristoforetti lesz, akinek jelenleg még instant kávéval kell átvészelnie a napi tizenöt napfelkeltét.