Állandó lakosok lettek a Zemplénben a farkasok

Vágólapra másolva!
A muflonok is nagyobb nyájakba verődnek.
Vágólapra másolva!

Állandósulni látszik a farkas jelenléte a zempléni állami erdőkben. Többször észlelték a belső-zempléni területeken, Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében. Megtalálták friss lábnyomait, egy-egy zsákmányának maradványait, sőt néhány alkalommal látták is – közölte Zay Adorján, az itteni erdőket kezelő Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az erdészet szakemberei megfigyelték azt is, milyen látható hatása van a farkas jelenlétének a zsákmányállatokra, elsősorban a gímszarvasra és a muflonra. Gyakorlatilag hang nélkül, némán zajlott le a bőgés azokon a területeken, ahol a szarvasok észlelték a ragadozót, az állatok el is kerülték az érintett részeket. A muflonok nagyobb nyájakba verődtek, és ők is elhagyták az ilyenkor használt területeiket.

Az Északerdő Zrt. által kezelt Aggteleki-karszton, a Szín-Szelcepusztai vadászterületen már egy évtizede jelen vannak a farkasok, a Bükk hegységben pedig az elmúlt években jelentek meg. A Zemplénben nemcsak a farkas telepedett meg, tavaly egy hiúzról készített felvételt az egyik vadkamera.